Viime vuonna luovutetuilla sukusoluilla ja alkioilla toteutettiin runsaat 2 300 hedelmöityshoitoa

Suomeen tuotiin viime vuonna sekä siittiö- että munasoluja. Uusista luovuttajista ulkomaalaisia oli 22 prosenttia.

Viime vuoden lopussa Suomessa toimi viisi yksityisen ja yhdeksän julkisen terveydenhuollon ylläpitämää hedelmöityshoitoklinikkaa.

Hedelmöityshoitoklinikoiden tarjoamat palvelut vaihtelevat. Kapeimmillaan palvelu on inseminaatio omilla sukusoluilla ja laajimmillaan hoidot luovutetuilla sukusoluilla ja alkioilla sekä munasarja ja siittiökudoksen ennakoiva pakastus ja alkiodiagnostiikka.

Vuonna 2018 ainoastaan muutamat klinikat tekivät alkiodiagnostisia toimenpiteitä.

Runsaat 400 luovuttajaa

Viime vuonna luovutetuilla sukusoluilla ja alkioilla toteutettiin runsaat 2 300 hoitoa.

Yli 500 itsellistä naista ja naisparia sai vuoden aikana hedelmöityshoitoja.

Yleisimmin hoidoissa käytettiin luovutettuja siittiösoluja (59 %). Luovutettuja munasoluja käytettiin noin kolmasosassa annetuista hoidoista.

Valviran ylläpitämään luovuttajarekisteriin kirjattiin vuonna 2018 runsaat 400 uutta sukusolujen tai alkioiden luovuttajaa. Uusista luovuttajista munasolujen luovuttajia oli 60 prosenttia. Alkioluovutuksia tehdään vuosittaina korkeintaan muutamia kymmeniä.

Sukusoluja tuodaan ja viedään

Suomeen tuotiin viime vuonna sekä siittiö- että munasoluja. Uusista luovuttajista ulkomaalaisia oli 22 prosenttia.

Suomesta myös vietiin sukusoluja ja alkioita ulkomaille. Maahantuonnin ja viennin lisäksi sukusoluja siirrettiin Suomessa toimivien hedelmöityshoitoklinikoiden välillä.

Hedelmöityshoitolain perusteella sukusolut ja alkiot on hävitettävä, kun solujen luovuttaja sitä pyytää tai kun palveluntuottaja saa tiedon solujen luovuttajan kuolemasta.

Käyttämättömät sukusolut ja alkiot voidaan hävittämisen sijaan luovuttaa tutkimuskäyttöön luovuttajan suostumuksella. Sukusolujen ja alkioiden luovuttaminen tutkimuskäyttöön on kuitenkin edelleen harvinaista.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut