Viina turrutti tarpeettomuuden tunteen

Joskus rattijuopumus voi toimia kimmokkeena hoitoon hakeutumiselle. Rauman päihdeklinikalla hoidetaan erilaisia riippuvuusongelmia. Alkoholin käyttäjiä klinikalla on käynyt tänä vuonna noin 200. Kuva: Pekka Lehmuskallio

Raumalaisen Auliksen (nimi muutettu) tie alkoholistiksi voisi olla monen muunkin suomalaisen tarina. Työuran päättyminen niin sanottujen tuotannollisten ja taloudellisten syiden perusteella oli ensimmäinen sykäys. Vähitellen jäivät kaikki sosiaaliset kuviot, ja lopulta alkoholi oli ainoa vastaus tarpeettomuuden tunteeseen.

Neljä vuotta kestänyt ryyppyputki katkesi lopulta elokuisena aamuna, kun poliisiratsia pysäytti Auliksen tämän heittäessä vaimoaan töihin.

– Se oli pilli suuhun ja puhallus. Minut vietiin poliisilaitokselle, ja vaimo meni taksilla töihin. Siinä oli turha ruveta mitään kiistämään, hän muistelee.

Auliksen ajautuminen alkoholikierteeseen tapahtui hitaasti. Alkoholi oli maistunut ennen työttömäksi jäämistäkin.

– Olen koulutukseltani merikapteeni, mutta jäin maihin, kun perhettä alkoi tulla. En ole koskaan lasiin sylkenyt, ammatinkin puolesta on ollut kaikkia kokkareita.

Auliksen mukaan tarpeettomuuden tunne kasvoi vähitellen.

– Työtehtäviäni satamaoperaattorilla oli vähennetty niin, että viimeiset pari vuotta olin pyöritellyt vain kynää.
Auliksen jäätyä työttömäksi karsi hän kaikki sosiaaliset menot jättäytymällä pois politiikasta ja yhdistystoiminnasta.

– Päivittäiseksi käyttö muuttui vähitellen, kun jäin koiran kanssa kotiin istumaan vaimon lähtiessä töihin ja tyttären kouluun. Korkin aukaisin jo heti puolen päivän jälkeen ja lopulta jo aamusta.

JATKA JUTUN LUKEMISTA NÄKÖISLEHDEN PARISSA

Hanki itsellesi lukuoikeus tilaussivulta. Esimerkiksi 24 tunnin lukuoikeus maksaa vain kaksi euroa.

Mikäli olet jo Länsi-Suomen tilaaja, voit rekisteröityä digipalvelujen käyttäjäksi täällä.