Viinimarja on puutarhojen suosikki

Viinimarja on suomalaisten viherpeukaloiden suosikki. Kuva: LS-arkisto/Esa Urhonen​
Viinimarja on suomalaisten viherpeukaloiden suosikki. Kuva: LS-arkisto/Esa Urhonen​

Suomalaisille luonto on lähellä sydäntä, ja monelle viherpeukalolle oman pihan antimet ovat kesää parhaimmillaan. Viinimarja on yleisin löydös suomalaisten puutarhoissa, kertoo Sinivalkoinen jalanjälki -kampanjatutkimus.

Taloustutkimuksen toteuttaman Sinivalkoinen jalanjälki -kyselyn mukaan suomalaiset kasvattavat omassa puutarhassaan monenlaisia kasviksia ja marjoja. Yleisin laji on kyselyn mukaan viinimarja, jota kasvattaa reilun tuhannen vastaajan joukosta jopa 38 prosenttia.

Suomalaisten puutarhoissa kukoistavat myös perinteiset suosikit kuten karviaispensaat, omenapuut ja erilaiset yritit.

– Suomalaisten kasvattamien lajien monipuolisuus näkyi suosion jakaantumisena tasapuolisesti monelle eri puutarhan kasvatille. Kyselyn mukaan helppohoitoinen ja pitkäikäinen viinimarja on kuitenkin suosikki suomalaisissa puutarhoissa, Suomalaisen Työn Liiton tutkimuspäällikkö Jokke Eljala kertoo.

– Kyselyn mukaan puutarhan kasvatus näyttäisi olevan selvästi enemmän vanhemman ikäluokan ja etenkin naisten harrastus.

Naiset kasvattavat miehiä selvästi enemmän erityisesti yrttejä. Vaikka puutarhan kasvatus oli iäkkäämpien parissa kautta linjan muita ikäryhmiä suositumpaa, karviaismarja oli selvästi yleisin nuorten puutarhakasvattajien joukossa.