Viirun ja Pesosen ohjaaja Olka Horila: lastenteatteria tehdessä ei tarvitse olla kyyninen aikuinen

Ruotsalaisen Sven Nordqvistin Viiru- ja Pesonen -kirjojen tutut hahmot, äreä ukko Pesonen ja vallaton Viiru-kissa valloittavat marraskuussa näyttämön myös Raumalla.

Raumalaislähtöisen Olka Horilan tuore dramatisointi sai ensi-iltansa espoolaisessa Teatteri Hevosenkengässä alkusyksystä ja se vierailee ensi viikosta lähtien Raumalla kahdeksalla esityksellä.

Pohjimmiltaan perhekuvaus

Horila dramatisoi näytelmän Hevosenkengälle useammasta Nordqvistin kirjasta. Tuttujen hahmojen kautta käsitellään kaikeinikäisiä koskettavia teemoja, ystävyyttä ja yksinäisyyttä.

– Esitys aukeni meille tekijöillekin aivan uudella tavalla, kun saimme tietää Nordqvistin kirjoittaneen Viiru ja Pesonen -kirjoissaan vaimostaan ja itsestään. Kissan ja ukon suhde onkin ihmissuhteen kuvaus.

Näytelmässä naapurin lahjoittama kissa saapuu Pesosen kotiin, ja kaksikko alkaa hakea yhdessä olemisen tapaa. Ukko juttelee kissalleen päivät pitkät, ja eräänä päivänä kissa puhkeaa puhumaan – ainakin Pesoselle.

– Itselle oli tärkeä tavoittaa Nordqvistin kirjojen lämpö, perhekuvaus, jossa perheenjäsenet rakastavat, mutta toisinaan myös ärsyttävät toisiaan.

Viiru-kissa ihastuttaa

Teatteri Hevosenkenkä on erikoistunut nukketeatteriin, ja Viirussa ja Pesosessakin näyttämöllä on Ukkoa esittävän Antero Niemisen lisäksi nukettaja Krista Putkonen-Örnin liikuttama Viiru-kissa, joka on totutettu luonnolliseen kokoon. Nukke on Fanny Liedon käsialaa ja se on jo ehtinyt ihastuttaa monia lapsikatsojia.

– Viiru-kissa ilmaisee itseään hyvin taidokkaasti. Se on myös hyvin humoristinen hahmo, kekseliäs ja hankalakin.

Ensi keväänä esitys nähdään Hevosenkengässä myös ruotsiksi Horilan ohjaamana. Käännöksen tekee Patrik Drake.

Onni on onnellinen loppu

Raumallakin työskennellyt Olka Horila tekee mielellään teatteria myös lapsille.

– Lastenteatterissa saa olla häpeämättömän pateettinen ja uskoa onnellisiin loppuihin. Ei tarvitse olla se kyyninen aikuinen.

Horilaa viehättää lastenteatteri siksikin, että sen maailmassa päädytään usein ratkaisuun, toisin kuin aikuisten näytelmissä.

Lastenteatterin tekijöille tilausta

Lastenteatterille on Suomessa kysyntää, vaikka monilla teatteritaloilla ei enää nykyään Rauman teatterin tavoin ole omaa lastenteatterituotantoa.

Poikkeuksiakin on, Horila ottaa esimerkiksi Helsingin kaupunginteatterin suurproduktion Pienen merenneidon.

Tarvetta ammattimaisesti tehdyille, kiertäville lastenteatteriesityksille hänen mukaansa on. Tekijöitä on Suomessa vähän, ammattimaisia kiertäviä esityksiä valmistavat lähinnä espoolainen Hevosenkenkä ja tamperelainen Ahaa-teatteri.

– Tilausta olisi muillekin toimijoille, sanoo Horila.

Viiru ja Pesonen on hänen toinen ohjauksensa Hevosenkengälle.

Viiru ja Pesonen Rauman teatterissa 18.11.–26.11.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut