Viisi vuosikymmentä ystävyyttä, pitihän sitä juhlia! – ihan SuomiLOVE-ohjelmassa asti

Jaana Härmävaara yllätti ystävänsä Tiina-Liisan SuomiLOVE-ohjelmalla. Edes Mikko Kuustosen tapaaminen ei saanut epäilyjä heräämään.

Katso Tiina-Liisa, pitkät letit ja niin iloisen näköinen tyttö. Jos pääsette samalle luokalle, teistä voisi tulla kavereita!

Näin totesi Tiina-Liisan äiti hieman yli 50 vuotta sitten, kun kaksi 10-vuotiasta tyttöä ensi kertaa näkivät toisensa pyrkiessään Kouvolan tyttölyseoon.

Ja kavereitahan heistä tuli. Myöhemmin niin hyviä ystäviä, että se iloinen lettipäinen tyttö, Jaana Härmävaara, halusi viisi vuosikymmentä myöhemmin juhlistaa ystävyyttä ikimuistoisella tavalla.

Tiina-Liisa ei arvannut mitään

Jaana on aina pitänyt Yleisradion SuomiLOVE-ohjelmasta, missä ihmiset kertovat tarinoitaan rakkaudesta ja ystävyydestä juuri siihen hetkeen ja tilanteeseen sopivalla musiikilla.

Ystävyyttä ylistävä Tiina-Liisan ja Jaanan juhlahetki nähdään SuomiLOVE-ohjelmassa ensi viikon lauantaina 23. helmikuuta.

Yllätys onnistui täydellisesti, eikä jekutuksen kohde osannut epäillä mitään siinäkään vaiheessa, kun ohjelman toinen juontaja Mikko Kuustonen törmäsi kaksikkoon ”sattumalta” helsinkiläisessä puistossa.

Jaana ja Tiina-Liisa eivät ole mukana studio-osuudessa. Sen sijaan he saivat kutsun ohjelman toisen jakson nauhoitustilaisuuteen, ja he ovat myös VIP-vieraina Hartwall Areenalla huhtikuussa järjestettävässä SuomiLOVE-konsertissa.

Ystävyys, joka on aina ollut

Jaana Härmävaaralle hänen ja Tiina-Liisan välinen side tiivistää ystävyyden määritelmän: se on ystävyyttä, joka on aina ollut ja ystävä, jolle on aina voinut soittaa ja kirjoittaa.

– Jokainen tarvitsee ihmisen, joka on tukijalka ja on aina siinä. Ihmisen, joka tietää kaikki asiasi.

Ja vaikka on ollut pitkiäkin ajanjaksoja, kun Jaana ja Tiina eivät ole olleet yhteydessä, aina tavatessa on kuin ei mitään taukoa olisi ollutkaan. On helppo jatkaa siitä, mihin viimeksi jäätiin.

Nykyään yhteydenpito on tiivistä esimerkiksi Whatsapin kautta.

Tiina-Liisa asuu puolisonsa kanssa Tampereella ja Jaana Raumalla.

Tiina-Liisan mies puolestaan on kotoisin Raumalta, ja heillä on kesämökki Uudessakaupungissa. Ystävykset ovat osan vuotta lähellä toisiaan.

On helppoa olla ystävä

Sielujen sympatiaa alusta asti. Näin Jaana kuvailee Tiina-Liisan ja hänen välistä ystävyyttä.

Koskaan ei tarvitse jännittää toisen seurassa. Ystävänä oleminen on helppoa.

Ihmisinä he ovat erilaisia. Tiina-Liisa on Jaanan mukaan pohdiskeleva ja harkitseva, kun taas Jaana on omien sanojensa mukaan impulsiivisempi.

Jos he vaikka leipovat yhdessä, ei ole epäilystäkään, kumpi mittaa taikinaan tarkkaan ne säädetyt kaksi teelusikallista sokeria ja kumpi suurin piirtein.

Pitkä yhteinen historia tarkoittaa sitäkin, että toista oikeasti ymmärtää kahdesta sanasta.

– Lisäksi olemme molemmat suorapuheisia, ja meidän on helppo sanoa kriittisiäkin asioita toisillemme.

Keskusteluja elämän rajallisuudesta

Ystävyys elää ja muuttuu vuosien, vuosikymmenten ja elämäntilanteiden mukaan.

Nykyään ystävyydessä näkyy elämän rajallisuus. Lapsista puhutaan tietysti aina, mutta muustakin.

– Keskustelumme ovat aiempaa syvällisempiä, ja niissä alkaa näkyä tämä ”mitä jos”.

– Tiina-Liisa on kauhean kiinnostunut terveyteen liittyvistä asioista ja yrittää saada minutkin parempaan kuntoon. Vielä hän ei ole onnistunut, Jaana nauraa.

Eräänä kuumana kesäpäivänä

Harkitsevainen Tiina-Liisa ei ikinä arvannut, mitä tapahtuisi kuumana loppukesän päivänä viime vuonna.

Jaana oli ehdottanut Tiinalle-Liisalle, että juhlistetaan heidän molempien myöhemmin vuoden lopulla edessä olevia 60-vuotispäiviä kahvittelulla.

– Samalla se olisi kiitos 50 vuotta kestäneestä ystävyydestä.

Kahvittelupaikaksi valikoitui Kumpulan siirtolapuutarhassa Helsingissä raakakakkuja tarjonnut pop up -kahvila.

Portilla vastaan asteli laulaja ja SuomiLOVE-ohjelman toinen juontaja Mikko Kuustonen. Joukko kameramiehiä oli piiloutuneena pensaisiin.

Yllätys piti loppuun asti ja onnistui täydellisesti. Häkeltynyt yllätettävä toisteli useaan otteeseen, että ”ei voi olla totta”.

– Tiina-Liisa ei ole mielellään esillä, joten pohdin, että voiko tämän tehdä. Mutta se fiilis ja musiikki ja ilo siinä tilanteessa tarttuivat heti.

Juuri tämän enempää ei Jaana saa heidän SuomiLOVE-osuudestaan kertoa.

Heittäytykää, välittäkää!

Jaana sanoo, että hän lähtisi ohjelmaan milloin tahansa uudestaan. Hän kehuu tuotantotiimin ammattimaista ja ystävällistä otetta.

Ja vaikka musiikkiesitys oli muutaman minuutin mittainen, kuvauksia kesti pari tuntia.

Kokemus vahvisti ajatusta heittäytymisen ja välittämisen tärkeydestä.

– Suosittelen, että älkää välittäkö, mitä muut sanovat tai ajattelevat.

– Itse ainakin olen ylpeä siitä, että uskallan näyttää toisille, miten paljon heistä välitän.SuomiLOVE-ohjelman jaksossa Yle TV1 la 23.2. klo 21.15 nähdään ja kuullaan Jaanan ja Tiina-Liisan tarina.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut