Viitisen prosenttia jättää kouluruoan välistä

Kouluterveyskyselyiden tilastojen mukaan noin joka kolmas yläkoululainen jättää kouluviikkonsa aikana jonkun lounaan välistä. Esimerkiksi Raumanmeren peruskoulussa 8.–9. -vuosikurssin oppilaista 33 prosenttia ilmoitti kyselyssä jättävänsä viikossa jonkun ruokailun välistä. Terveydenhoitaja Johanna Ylösen mukaan tilastot johtavat hieman harhaan.

– Kysymys on aseteltu niin, että oppilaat vastaavat siihen kirjaimellisesti. Ruokailun väliin jättäminen voi johtua myös esimerkiksi siitä, että koulu on alkanut vasta kymmeneltä tai päivän aikana on kotitaloutta, jossa aterioidaan omatekemiä ruokia.

Raumanmeren peruskoulussa ruokailun kävijämääriä seurataan lautasmenekin mukaan. Esimerkiksi torstaina voitiin todeta, että lähes jokainen oppilas kävi ainakin lautasen hakemassa.

– Päivän ruokalista vaikuttaa merkittävästi aktiivisuuteen. Uunimakkaran, pinaattilettujen ja keittojen päivinä kaikki käyvät syömässä, heikoimmillaan aktiivisuus voi laskea 80 prosenttiin.

Keskimäärin yläkoululaisten aktiivisuus kouluruokailuissa Raumalla on 95 prosenttia. Määrät ovat samaa luokkaa kuin Satakunnassa yleisestikin. Koululaiskyselyssä vuosina 2011 ja 2013 satakuntalaisista yläkoululaisista viisi prosenttia ilmoitti syövänsä koululounasta harvemmin kuin kaksi kertaa viikossa.