Viljasadosta tulossa pienin viiteen vuoteen

Viljasadon arvioidaan olevan tänä vuonna noin 16 prosenttia viimevuotista pienempi. Kuva: LS-arkisto/Pekka Lehmuskallio​
Viljasadon arvioidaan olevan tänä vuonna noin 16 prosenttia viimevuotista pienempi. Kuva: LS-arkisto/Pekka Lehmuskallio​

Kylvötyöt eivät ajoittuneet perinteiseen tapaan alkukevääseen, vaan jatkuivat pitkälle keskikesään alkukesän runsaiden sateiden vuoksi.

Suomen pelloilta on odotettavissa viime vuoteen verrattuna tavallista vähemmän ohraa ja vehnää sekä kauraa ja perunaa, kertoo Luonnonvarakeskus.

Vuoden 2015 sadonkorjuu pelloilla alkaa vasta runsaan kuukauden kuluttua. Näin heinäkuun puolivälissä tulevan syksyn todelliset satomäärät ovat vielä paljolti säiden varassa.

Alkukesän sää on jo rajoittanut sadon määrää, ja pääosin satotaso tullee olemaan suurimmalla osalla peltokasveista tavallista alhaisempi.

Satotason paikalliset vaihtelut voivat olla suuriakin, sillä paikalliset sadekuurot ovat aiheuttaneet ja voivat vielä aiheuttaa vahinkoa kasvavalle kasvustolle.

Etenkin ohra on kärsinyt alkukesän märkyydestä. Ohran hehtaarisatoarvio (3 100 kiloa hehtaarilta) on lähes viidenneksen pienempi kuin viime vuonna.

Ohra on eniten viljelty vilja Suomessa ja siksi sen sadon pieneneminen noin 370 miljoonalla kilolla vaikuttaa eniten koko viljasatoon, joka pienenee viime vuodesta 667 miljoonalla kilolla.