Viljava rakentaa Raumalle kauramyllyn - "Raumalta on hyvät yhteydet maailmalle"

Yhtiö kehuu konttikuljetusmahdollisuuksia sekä Rauman sijaintia merkittävien kaurantuotantoalueiden lähellä.

| Päivitetty

Valtio-omisteinen Suomen Viljava investoi Raumalle, ja rakentaa satamassa olevaan varastoonsa kauramyllyn. Sillä yhtiö vastaa kauramarkkinoiden voimakkaaseen kasvuun maailmalla.

Viljava kehuu Rauman sijaintia sekä merkittävien kaurantuotantoalueiden lähellä että suhteessa kuljetuksiin maailmalle. 

- Rauman satama on syvämeren konttisatama, josta on hyvät yhteydet kaikkialle maailmaan niin konttivientinä laivoilla kuin nopeina raideyhteyksinä itään Kiinan suuntaan. Hyvien yhteyksien lisäksi sijainti mahdollistaa maltilliset rahtikustannukset erityisesti konttiviennissä, Viljava toteaa tiedotteessaan.

Ytimiä, hiutaleita ja pellettiä

Ensi vuoden lopulla valmistuvan kauramyllyn kapasiteetti on 110 miljoonaa kaurakiloa. Mylly tuottaa 80 miljoonaa kiloa kauran ytimiä ja kaurahiutaleita seä 35 miljoonaa kiloa kuoripellettiä. Jälkimmäistä käytetään muun muassa rehuteollisuudessa ja biolpolttoaineiden tuotannossa.

Investoinnin euromäärää ei kerrota.

Viljavan mukaan kauraelintarvikkeiden kulutus kasvaa vuosittain 3,5 prosentin vauhdilla. Kysyntää lisäävät yhtiön mukaan muun muassa ostovoiman kasvu sekä terveystietoisuuden lisääntyminen erityisesti Aasiassa ja Afrikassa. Myös esimerkiksi ilmastokriisiin liittyvät kulutusvalinnat vaikuttavat kauran suosioon.

Rauman-mylly kasvattaa jalostusastetta

Suomi on maailman toiseksi suurin kauran viejä. Kauraa lähtee Suomesta 300-400 miljoonaa kiloa vuodessa. Jalostusarvo ei kuitenkaan ole niin korkea kuin sen Viljavan mielestä tulisi olla.

Juuri tähän Raumalle rakennettava mylly vastaa.

- Viljavan tietotaito kaura- ja proteiinituotteista yhdessä kauramyllyn kanssa nostaa suomalaisen kauran jalostusastetta ja mahdollistaa kauratuotteissa Suomen viennin kasvun. Kasvustrategiassa kauramyllyllä on merkittävä rooli, toteaa yhtiön toimitusjohtaja Pasi Lähdetie.

Uusi kauramylly rakennetaan Rauman satamassa sijaitsevan viljavaraston yhteyteen. KUVA: arkisto/Juha Sinisalo

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut