Viljelijä, muista kiinnittää harsot huolellisesti – Eurajoella siivottiin 400 kilovoltin voimajohtoihin lentänyttä harsoa: "Hienoa, että ihmiset näistä ilmoittelevat"

Fingridille harsojen poistaminen voimajohdoista ei ole aivan tavaton tehtävä. Nyt on hyvä hetki käydä tarkistamassa harsojen kiinnitykset, sanoo Jonne Jäppinen Fingridiltä.

| Päivitetty

Kantaverkkoyhtiö Fingrid on joutunut viikonlopun aikana poistamaan maanviljelyssä käytettävää harsoa kantaverkkoon kuuluvien voimajohtolinjojen päältä Eurajoella lähellä Olkiluotoa.

Kyseessä on runkoverkkoon kuuluva 400 kilovoltin voimalinja, joka lähtee Olkiluodon ydinvoimala-alueelta. 400 kilovolttia on suurin siirtojännite, mitä Suomessa on käytössä, kertoo yksikön päällikkö Jonne Jäppinen Fingridiltä.

– Suurin osa havaitusta harsosta saatiin sieltä pois lauantain ja sunnuntain välisenä yönä. Vähän sitä on yhä jäljellä, ja sitä poistellaan varmaankin tänään hieman isommilla nostureilla, kertoo maanantaiaamuna tavoitettu Jäppinen.

Tilanne on kuitenkin saatu viikonlopun aikana jo sille mallille, ettei kovin suurta riskiä häiriön aiheutumisesta enää pitäisi olla.

Yksityiset ihmiset ilmoittivat harsoista

Harso voisi aiheuttaa yksittäiselle voimajohdolle hetkellisen häiriön. Sitä voisi verrata vaikkapa salamaniskuun.

– Yleensä automatiikka korjaa tällaiset häiriöt pois, eikä sillä ole välttämättä kuluttajaseuraamuksia. Mutta aina kun on tuollainen häiriötilanne, se on normaalista poikkeava tilanne, joka voi aiheuttaa seuraamuksia. Siksi ne pyritään sieltä poistamaan, jos niitä havaitaan, Jäppinen kertoo.

Havainnot harsoista tulivat yksityisiltä ihmisiltä. Jäppinen kiitteleekin heidän aktiivisuuttaan.

– Meillä on Suomessa 15 000 kilometriä voimajohtoa, joten emme voi kaikkea yksin havaita. Hienoa, että ihmiset näistä ilmoittelevat.

"Toivoisimme, ettei olisi tarvetta"

Harsojen lentely voimalinjojen päälle ei sinänsä ole tavatonta.

– Välillä näitä on, ja niitä poistellaan. Siinä mielessä se on aika normaalia hommaa. Toki toivoisimme, ettei siihen olisi tarvetta, Jonne Jäppinen sanoo.

Ennaltaehkäisyn merkeissä kantaverkkoyhtiö koettaakin muistutella maanviljelijöitä varsinkin keväisin hallaharsojen huolellisesta kiinnittämisestä. Tähän aikaan vuodesta harsot taitavat liittyä ennemminkin viljelysten suojelemiseen linnuilta.

– Nytkin on myrskyä lupailtu Suomeen. Nyt on hyvä hetki käydä varmistamassa omien harsojen kiinnitykset, tai jos harsot ovat jo tarpeettomia, ne voi poistaa kokonaan.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut