Viljellyn ruokakalan tuotanto lisääntyi vuonna 2015

Kirjolohi on edelleen tärkein viljelty ruokakalalaji. Kuva: LS-arkisto/ Pekka Lehmuskallio

Suomessa kasvatettiin viime vuonna 14,9 miljoonaa kiloa kalaa ihmisravinnoksi, tiedottaa Luonnonvarakeskus. Määrä oli 1,4 miljoonaa kiloa suurempi kuin vuonna 2014.

Viljellyn ruokakalatuotannon arvo ei muuttunut edellisvuodesta alentuneen hinnan vuoksi, selviää Luonnonvarakeskuksen tuoreesta vesiviljelytilastosta.

Kirjolohi on edelleen tärkein viljelty ruokakalalaji, vaikka sen tuotanto on laskenut 1990-luvun huippuvuosista. Kirjolohta tuotettiin 13,9 miljoonaa kiloa, joka oli yli 90 prosenttia koko ruokakalatuotannosta.

Muita ruokakalalajeja kuten taimenta, nieriää, sampea, kuhaa ja harjusta viljeltiin yhteensä noin 0,2 miljoonaa kiloa. Kirjolohen mätiä tuotettiin elintarvikkeeksi runsas 0,4 miljoonaa kiloa.

Koko maan kasvatetusta ruokakalasta 83 prosenttia tuotettiin merialueilla. Tuotanto kasvoi sekä meri- että sisävesialueilla.

Kotimainen ruokakalatuotanto ei riitä tyydyttämään kasvavaa kysyntää. Erityisesti lohikalojen osalta joudutaan turvautumaan tuontikalaan. Tuoretta lohta ja sen filettä tuodaan pääasiassa Norjasta ja kirjolohta Ruotsista.

Ruokakalan lisäksi kalaa viljellään myös istutettavaksi luonnonvesiin. Kalanpoikasten pääviljelyalueita olivat Lapin, Pohjois-Pohjanmaan, Kainuun ja Keski-Suomen maakunnat.