Vinkit vuokranantajalle: Miten löydät sopivan vuokralaisen?

Parhaimmillaan vuokralainen löytää itselleen ihanan, pitkäaikaisen kodin ja vuokranantaja juuri hänelle sopivan asukkaan. Arkistokuva: Pekka Lehmuskallio

Kesällä asuntomarkkinat ja vuokraussesonki ovat kuumimmillaan. Moni vuokralainen etsii uutta kotia ja vuokranantaja luotettavaa vuokralaista omistamaansa asuntoon.

Panostamalla vuokralaisen valintaan vuokranantaja pystyy ehkäisemään monia vuokraukseen liittyviä riskejä. Palkintona huolellisesta valinnasta on usein pitkäaikainen ja luotettava vuokrasuhde.

Suomen Vuokranantajien neuvontalakimies Magda El Agoz kokosi vinkit onnistuneeseen vuokralaisen valintaan.

1. Panosta vuokrausilmoitukseen

Hyvässä vuokrausilmoituksessa on vuokrakohteesta pohjapiirros ja laadukkaat kuvat, joiden perusteella kotia etsivät saavat hyvän käsityksen tarjolla olevasta asunnosta. Vuokran ja muiden maksujen lisäksi ilmoituksesta tulisi käydä ilmi vuokrasuhteen erityisehdot, kuten vuokrasuhteen mahdollinen määräaikaisuus, vaadittavan vakuuden määrä tai tupakointikielto.

2. Selvitä, minkälaista kotia vuokralaisehdokas on etsimässä

Vuokralaisehdokkaan ottaessa yhteyttä voit selvittää hänen elämäntilannettaan haastattelemalla. Tärkeää on tietää esimerkiksi se, onko vuokralaisen toiveena pitkäaikainen vuokrasuhde vai lyhytaikaisempi asuminen. On myös hyvä tiedustella, onko vuokralaisella lemmikkejä, tai aikomusta sellaista hankkia.

– Anna myös vuokralaisehdokkaan kysyä sinulta häntä askarruttavia kysymyksiä. Vuokraaminen on aina kahden kauppa: vuokralainen etsii itselleen sopivaa, kotoisaa asuntoa ja vuokranantaja luotettavaa vuokralaista, El Agoz tiivistää.

3. Tapaa vuokralaisehdokas

Vuokra-asunnon esittely on luonteva tilaisuus vuokralaisehdokkaan tapaamiseen.

– Kannattaakin miettiä, olisiko avoimen esittelyn sijaan järkevämpää järjestää yksityisnäyttö muutamalle potentiaalisimmalle vuokralaiselle. Yksityisnäytöllä vuokranantajalla on helppo keskustella vuokralaisehdokkaan kanssa rauhassa kahden kesken, El Agoz vinkkaa.

4. Varmistu vuokralaisen maksukyvystä

Tyypillisin pulma vuokrasuhteen aikana ovat häiriöt vuokranmaksussa. Vuokranmaksun sujumisesta kannattaakin keskustella jo ennen vuokrasuhteen alkua.

– On erittäin tärkeää tarkastaa vuokralaisen luottotiedot ennen vuokrasopimuksen solmimista. Vuokranantajan kannattaa tarkistaa luottotiedot itse, ja samalla varmistaa vuokralaisen henkilöllisyys, El Agoz muistuttaa.

Maksuhäiriömerkintä ei automaattisesti ole esteenä hyvälle vuokrasuhteelle. Vuokranantajan hälytyskellojen tulisi kuitenkin soida, jos velkojina on yksityishenkilöitä, perintätoimistoja tai vuokrataloyhtiöitä ja maksuhäiriömerkinnät ovat tuoreita.

Luottotietojen tarkistamisen lisäksi vuokranantaja voi arvioida vuokralaisehdokkaan maksukykyä kysymällä tämän opiskelu- tai työtilannetta ja tuloja, joilla hän on ajatellut maksaa vuokran.

5. Kysy suosituksia

Osalla vuokralaisehdokkaista saattaa olla suosituksia aiemmilta vuokranantajilta. Kotia etsivältä voi myös kysyä, olisiko edelliseen vuokranantajaan mahdollista olla yhteydessä ja tiedustella tältä vuokrasuhteen sujumisesta.

Lisää aiheesta

Vain tilaajille Entä jos autosi olisikin koko talon yhteinen? Tamperelaiseen kerrostaloyhtiöön vuokrattiin yhteiskäyttöauto, joka korvaa jopa tusinan muita

Vain tilaajille Kaupungin kolmikerroksiseen vuokrataloon asennetaan hissit, jotta asukkaat saisivat asua kotona pidempään

Koti kuin kuvastosta – Saara Malmin vuokrakaksio on täynnä kiinnostavia yksityiskohtia

Vain tilaajille Omistusasumisen kulut alle vuokran

Vuokralaisella on nyt enemmän neuvotteluvaraa – Lähiöt kuihtuvat jo, vaikka vuokralaisen markkinat eivät ole edes alkaneet