VM arvioi, että Lintilän ehdotus sähkön alv-alesta toisi verotuloihin 220–300 miljoonan euron loven

Sähkön jyrkästi nousseeseen hintaan pohditaan vastatoimia. Yksi ehdotus on arvonlisäveron lasku.
Sähkön jyrkästi nousseeseen hintaan pohditaan vastatoimia. Yksi ehdotus on arvonlisäveron lasku. Kuva: arkisto/Jussi Hietikko

STT pyysi valtiovarainministeriöltä (VM) arviota, miten elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) ehdottama alennus sähkön arvonlisäveroon vaikuttaisi valtiontalouteen. Ministeriön keväällä tekemän arvion mukaan sähköenergiaan sovellettavan arvonlisäverokannan alentaminen 14 prosenttiin vähentäisi valtion arvonlisäverotuloja 220 miljoonaa euroa. Alentaminen 10 prosenttiin vähentäisi tuloja 300 miljoonaa euroa.

VM:stä todetaan, että hinnat ovat keväästä nousseet ja tulevaisuuden hintaodotukset muuttuneet, mutta vaikutuksen kokoluokka pitää yhä paikkansa.

Lintilä esitti tiistaina Ylellä, että sähkön arvonlisäveroon tehtäisiin alennus. Hänestä tämä olisi yksinkertaisin ja vaikuttavin keino puuttua sähkön hinnannousuun ensi talvena. Hän ehdotti sähkön verotuksen alentamista 24 prosentista 14:ään tai 10:een.

– Sillä olisi nopein vaikutus, ja se vaikuttaisi kuluttajien laskuun suoraan, Lintilä sanoi.

Lintilä ei sen sijaan kannata sähkölle asetettavaa hintakattoa, jota osa ministereistä on väläytellyt julkisuudessa keinona hillitä hinnannousua. Tämä voisi hänen mukaansa vaarantaa sähkön saannin ulkomailta.

Lintilä moittii mediaa siitä, että se on liioitellut tulevan talven mahdollisia sähkökatkoja.

– On aivan äärimmäinen hätätilanne, että joudutaan sähköjä rajoittamaan, hän sanoi Ylelle.

STT