Voide ja viileä kääre ovat palaneen ihon ensiapu

Vaikka sadekesänä ei uskoisi, liiallinen auringonpalvonta voi olla vaarallista Suomessakin. Ihotautien erikoislääkäri Terttu Virrankoski Diacorista varoittaa, että erityisesti pienten lasten vanhempia, mutta kenen tahansa on syytä olla tarkkaavainen auringonpalvonnassaan.

Melanoomaa ajatellen auringonotto ja siitä aiheutuva toistuva palaminen on haitallisinta ennen kymmenettä ikävuotta. Vaaleaihoinen palaa herkimmin, ja runsasluomiselle palaminen on vielä haitallisempaa kuin muille.

Palaminen on aina merkki ihon geenivauriosta. Osin iho korjaa itse itseään, mutta vauriot ”kasaantuvat”, jos palaminen on toistuvaa. Ja vaikka ei palaisikaan, iho altistuu pitkäaikaisessa auringonotossa myös muille kuin melanoomasyöville.

- Varsinkin korvat, nenä, huulet ja ylävartalo saavat usein liikaa aurinkoa huomaamatta. Myös kalju pitää muistaa suojata aina, Virrankoski neuvoo.

Äkillinen ja voimakas ultraviolettisäteily aiheuttaa ihon palamisreaktion nopeasti. Aurinkoon pikku hiljaa totuttautuminen auttaa hiukan, mutta sitäkään ei saa tehdä palamisen kautta. Ruskettuneen ihon oma pigmentti suojaa kuitenkin jonkin verran.

Ihotautilääkärin ohjeet palaneen ihon välittömään ensiapuun:

  • Mieto kortisonivoide ja kosteusvoide auttavat, kuten myös viileä kääre. Tarvittaessa palamisreaktioonkin voi ottaa tavallisen tulehduskipulääkkeen.
  • Jos iho on palanut pahoin, laaja-alaisesti tai peräti rakkuloille, tila saattaa vastata palovammaa. Silloin on ehdottomasti lähdettävä lääkärin puheille.