Vt8:n uudistamisesta Eurajoella taas yleisötilaisuus – viimeksi palautetta tuli osallistujamäärään nähden nihkeästi, kertoo projektipäällikkö

Vaikuttamismahdollisuudetkaan eivät tosin enää ole kovin suuria.

Pitkään jatkunut työ valtatie 8:n uudistamiseksi Eurajoen keskustan kohdalla jatkuu edelleen. Varsinais-Suomen ely-keskus suunnittelee parhaillaan uutta valtatielinjausta ja eritasoliittymiä, jotta Eurajoen läpi kulkevasta liikenteestä saataisiin sujuvampaa.

Tiesuunnitelmaluonnoksia esitellään yleisötilaisuudessa Eurajoen kunnantalolla 12. elokuuta klo 17. Edellinen yleisötilaisuus pidettiin toukokuun alussa.

Projektin suunnittelua hoitavan konsulttiyhtiö Ramboll Finland Oy:n projektipäällikkö Satu Rajava kertoo, että vaikka toukokuinen tilaisuus veti runsaasti väkeä paikalle, palautetta saatiin lopulta suhteellisen niukasti.

– Jos ihmisiä oli paikalla noin sata, niin palautteita tuli ehkä kymmenkunta, Rajava toteaa.

Niinpä suuria muutoksiakaan ei sen jälkeen ole tullut. Rajavan mukaan suunnitelmat ovat "tarkentuneet", mutta isot linjat ovat pysyneet entisellään.

Vaikutusmahdollisuudet enää pieniä

Rajava tosin myöntää, että kovin suuria muutoksia ei luonnoksiin voi edes ehdottaa, ja yleisökin taitaa tämän tietää.

Suunnittelun pohjana käytetään nimittäin vuonna 2010 hyväksyttyä yleissuunnitelmaa ja voimassa olevaa osayleiskaavaa.

– Isoja linjausmuutoksia ei pystytä tekemään. Hyväksytty yleissuunnitelma ei juurikaan anna siihen mahdollisuuksia, Rajava toteaa.

Asioita, joihin on vielä mielipiteillään mahdollista vaikuttaa, voisivat Rajavan mukaan olla esimerkiksi melusuojausvallien ulkonäkö tai kasvillisuusratkaisut.

Itse tielinjaus on kuitenkin jo lukkoon lyöty. Uusi tieosuus tulisi kulkemaan nykyisen tien länsipuolella, ja siihen liityttäisiin eritasoliittymien kautta niin Eurajoen keskustan pohjois- kuin eteläpuolellakin.

Lähempänä elokuun yleisötilaisuutta nähtäville tulee vielä uutta materiaalia tiesuunnitelmaluonnosta koskien, kuten virtuaalimallinnoksia. Niihin pääsee tutustumaan verkossa.

Rahoitusta ei ole näkyvissä

Elokuisen tilaisuuden jälkeen tiesuunnitelma pyritään Rajavan mukaan saamaan valmiiksi lokakuuhun mennessä. Sen jälkeen ely-keskus käynnistää maantielain mukaisen tiesuunnitelman käsittelyn.

– Silloin, kun suunnitelma tulee kuntaan nähtäväksi, siihen on vielä mahdollisuus jättää erikseen kommentteja. Siitä kuulutetaan erikseen lehdissä, Rajava kertoo.

Suunnitelman varsinaista toteuttamista ei kuitenkaan toistaiseksi ole näkyvissä. Hankkeelle ei nimittäin ole vielä rahoitusta.

Tiesuunnitelma on voimaan astuttuaan voimassa vähintään kahdeksan vuotta, yleensä kuitenkin kaksitoista vuotta.

Uudistus koskisi yli neljän kilometrin osuutta

Eurajoen keskustan kohdalle suunnitellaan uutta linjausta valtatie 8:lle.

Suunnittelualue rajautuu etelässä Koivuniemen kirkkotien risteyksen paikkeille ja pohjoisessa Krisantien liittymään. Kokonaisuudessaan osuudella on mittaa noin 4,4 kilometriä.

Vanha valtatie jäisi edelleen käyttöön. Linnamaantie ja Auvintie alittaisivat uuden valtatien eritasossa.

Osuudelle pääsisi liittymään vain eritasoliittymiä pitkin, ja ajosuunnat erotettaisiin toisistaan keskikaiteella.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut