Vuoden Jaakko taistelee puhtaamman jokiveden puolesta

Vuoden Jaakko 2015 Juhani Vihervuori lakitti uuden Jaakon, Samuli Seppälän, maanantai-illalla. Kuvat. Elina Lammela

Myllynkivi vaihtoi omistajaansa, kun Panelian Rivimyllyllä ukkosen jyrinän säestämänä eiliseen asti Jaakon arvonimeä kantanut Juhani Vihervuori luovutti sen seuraajalleen Samuli Seppälälle. Samalla Seppälän päähän painettiin myös Jaakko-lakki.

Vuoden Jaakoksi valitaan Paneliassa asuva kyläaktiivi. Päätöksen tehnyt ja sen myös julkistamishetkeen asti salassa pitänyt Vihervuori painotti Panelian halki virtaavan joen olleen keskiössä hänen tehdessään valintaa.

Valinnastaan hämmentynyt Seppälä on tehnyt aktiivista työtä Eurajoki-työryhmässä joen puhtauden puolesta.

Kymmenen vuotta sitten Paneliaan muuttanut Seppälä kokee astuneensa nimityksen myötä suuriin saappaisiin. 

- Aion edelleen jatkaa joen puolesta rummuttamista sekä kotiseututyötä. Pitää kylää elävänä, Seppälä vakuutti. 

Jaakonpäivä-tapahtuma järjestettiin nyt toisen kerran Panelian Rivimyllyllä. Yhteislaulun ja ajanvieton lisäksi ajatuksena on kerätä rahaa Rivimyllyn kunnostustyöhän.

Tapahtuman järjestelyistä vastanneen Panelian kotiseutuyhdistyksen Marianne Holmberg ja Mikko Tolvi kertovat, että Jaakon päivää on vietytty Paneliassa jo myllärimestari Jaakko Heiskan aikaan. Nykyinen tapahtuma on jatkoa hänen perinnölleen. 

Istumapaikat alkoivat vähitellen täyttyä Rivimyllyn kupeessa. Ennen Vuoden Jaakon julkistamista oli vuorossa yhteislaulua. Vuoden Jaakko sai ensi töikseen heittää kylmän kiven jokeen. Turkulainen Saija Jalonen oli tullut kotikulmille mummolaan poikansa Aarnen, 2, kanssa. Paneliassa syntynyt ja siellä edelleen asuva Leena Vihervuori pitää tapahtumia tärkeinä kylän kannalta. Kokoontumisissa myös entiset panelialaiset pääsevät tapaamaan toisiaan. Lapista tulleilla Raija Salmisella (vas.) ja Tuula Niemisellä oli yli 20 kilometrin pyöräilyurakka takana ja toinen mokoma edessä. Molemmat ovat kovia pyöräilemään ja tapahtuma oli heidän tiedossaan. Salmisen veli myös asuu Paneliassa.