Vuoden nuori yrittäjä: Kauppareissusta pitäisi jäädä hyvä mieli

Toivon, että saan olla terve ja tehdä rakastamaani hommaa vielä pitkään, sanoo Saku Vätti. Kuva: Pekka Lehmuskallio

Rauman Yrittäjät valitsi vuoden nuoreksi yrittäjäksi Saku Vätin. Hän on vaimonsa Tii-Marin kanssa kauppiaana K-market Lapinpadassa ja K-supermarket Eurajoella.

Vätti ryhtyi yrittäjäksi, koska halusi tehdä näköistään ruokakauppaa ja toteuttaa rohkeasti ideoita. Innostus johti siihen, että viime vuonna yrittäjäpari pyöritti neljää ruokakauppaa – aikansa jopa viittä.

- Auton ratissa tuli vietettyä aikaa liiankin kanssa. Vaimon kanssa morjestettiin tien päällä ja kosketus kaupan arkeen jäi liian ohueksi. Tuntui kuin olisi käynyt vieraana omissa kaupoissa, muistelee Vätti.

Tuo jakso vei pariskunnan jaksamisen äärirajoille. Piti karsia ja keskittyä olennaiseen.

- Nykytilanne on ideaali. Kaupasta toiseen ajaa vartissa. Monet työntekijämme tekevät vuoroja kummassakin paikassa ja tavara liikkuu. Lapissa myymälästä on tullut kohtaamispaikka, yhteinen olohuone. Siihen suuntaan mennään Eurajoellakin. Kauppareissusta pitäisi jäädä asiakkaalle hyvä fiilis.

Henkilökuntaa on yhteensä 33. Harjoittelijoita kaupoissa pyörii vuosittain 50-60.

Vättien marketeissa kotimaisuus ja erityisesti lähiruoka on arvossaan.

- En pyydä viljelijöiltä hyllynpäätyrahaa, vaan haluan auttaa paikallisia tuottajia. Otimme juuri myyntiin esimerkiksi paikallisen pienpaahtimon kahvit.

Kauppias arvostaa yrittäjyyttä aina vain enemmän.

- Toivon, että saan olla terve ja tehdä rakastamaani hommaa vielä pitkään. Olen valmis tekemään parhaani joka ikinen päivä.

Aina sekään ei riitä, vaan tulee takkiin.

- Kun enemmän onnistuu, jaksaa hyvällä fiiliksellä huonojenkin päivien yli. Asiakkailta tulee myös tsemppiä, joka buustaa hoitamaan hommat vieläkin paremmin.