Vuodenvaihteen ilotulitukset heikentävät ilmanlaatua, varoittaa HSY

Lyhytaikaisetkin korkeat hiukkaspitoisuudet voivat pahentaa kroonisia keuhko- ja sydänsairauksia.

Vuodenvaihteen ilotulitukset heikentävät ilmanlaatua etenkin kaupunkialueilla, joilla ilotulitetaan paljon, varoittaa Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY.

Uudenvuoden ilotulitusten savut voivat näkyä etenkin kaupunkien keskustojen ilmanlaadussa kohonneina pienhiukkaspitoisuuksina.

Ilotulitteet sisältävät useita kemikaaleja ja metalleja, joilla saadaan aikaan ilotulitteiden väriloisto. Ilmaan sinkoutuvat kemikaalit ja metallit heikentävät ilmanlaatua uudenvuodenyönä erityisesti, jos on tyyntä ja pakkasta. Tuulisella säällä ilmansaasteet laimenevat nopeammin.

– Tyynellä säällä pienhiukkasten pitoisuudet voivat uudenvuodenyönä kohota hyvinkin korkeiksi, jopa 15–20-kertaisiksi normaaliin verrattuna, ilmansuojeluyksikön päällikkö Hanna Manninen kertoo HSY:n ja Turvallisuus- ja kemikaaliviraston yhteisessä tiedotteessa.

HSY:n mukaan lyhytaikaisetkin korkeat hiukkaspitoisuudet voivat pahentaa kroonisia keuhko- ja sydänsairauksia. Astmaa, muita kroonisia keuhkosairauksia tai sepelvaltimotautia sairastavien kannattaa HSY:n mukaan katsoa ilotulituksia etäältä.

Myös pienet lapset voivat saada savuista hengitysoireita, kuten yskää, kurkkukipua ja nuhaa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut