Vuonna 2020 on monta syytä juhlia: Aleksis Kiven Seitsemän veljestä ilmestyi 150 vuotta sitten. Väinö Linna syntyi 100 vuotta sitten, mutta Beethovenin syntymästä on aikaa jo 250 vuotta

Tove Janssonin ensimmäinen muumikirja julkaistiin vuonna 1945, mutta suomeksi Muumit ja suuri tuhotulva julkaistiin vasta 1990-luvulla.

Uuden vuosikymmenen ensimmäisenä vuonna juhlistetaan monia asioita.

Aleksis Kiven Seitsemän veljeksen ensimmäisen vihkon julkaisemisesta tulee 2.2.2020 kuluneeksi 150 vuotta. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura julkaisi tarinan neljänä vihkona kevään 1870 aika. Yhtenäisenä kirjana Jukolan veljesten seikkailut ilmestyi vasta Kiven kuoleman jälkeen vuonna 1873.

Romaania pidetään suomalaisen kirjallisuuden klassikkona, mutta se ei ollut sitä vielä syntyessään. Tohtori, dosentti ja kirjallisuusvaikuttaja August Ahlqvist teilasi Helsingfors Allmänna Tidningin kahdessa numerossa nuoren aloittelevan runoilijan juuri ilmestyneen tarinan tuoreeltaan, ja leimasi sen ”häpeäpilkuksi suomalaisessa kirjallisuudessa”.

Sellaiseksi se ei kuitenkaan jäänyt, vaan viihdyttää yhä uusia sukupolvia.

SKS:n julkaisee maaliskuussa Seitsemästä veljeksestä juhlapainoksen, joka sisältää tarinan lisäksi visuaalisia tiivistyksiä kirjan henkilöistä ja juonesta.

Juhlavuosi näkyy tietenkin ensi kesän Kivi-juhlilla Nurmijärvellä, jonne valmistuu Samuli Reunasen ohjaama Seitsemän veljestä -näytelmä.

Myös kriittinen editio romaanista on tekeillä.

Romaani on käännetty parillekymmenelle kielelle, muun muassa vietnamiksi vuonna 2015 (Bảy anhem).

Väinö Linnaa juhlitaan tässä ajassa

Kotimaisen kirjallisuuden klassikoihin lukeutuvat myös Väinö Linnan (1920–1992) Tuntematon sotilas ja Täällä Pohjantähden alla, joiden monet sutkaukset ja sananparret ovat jääneet lentäviksi lauseiksi suomen kieleen.

Linnan syntymästä tulee joulukuussa 100 vuotta, mutta kirjailijan nimikkoseura aloittaa juhlavuoden jo Väinön päivänä 17.2.Seura kerää Linnaan liittyvää muistitietoa ja järjestää juhlavuoden aikana kirjoituskilpailun yhteistyössä Pirkkalaiskirjailijoiden kanssa.

Kirjailijan synnyinpitäjässä Urjalassa järjestettävillä Pentinkulman päivillä teemana on elävä Linna, ja ääneen pääsevät myös Tuntemattoman sotilaan naiset kun Toinen tuntematon -antologia dramatisoidaan näyttämölle. Toinen näyttämölle tehtävä uutuusteos antaa äänen nuorille sotilaille.

Muumeja juhlistetaan merellisesti

Ensimmäisestä Tove Janssonin (1914–2001) muumikirjasta Muumi ja suuri tuhotulva ((ruots. Småtrollen och den stora översvämningen) tulee tänä vuonna kuluneeksi 75 vuotta, suomeksi tarina ilmestyi kuitenkin vasta vuonna 1991. Ruotsinkielinen alkuteos on vuodelta 1945.

Jansson halusi kirjoittaa sadun, joka kertoisi pienestä rumasta otuksesta. Muumipeikon hahmo oli esiintynyt aiemmin tunnushahmona pilapiirroksissa, joita Jansson teki Garm-lehteen.

Muumeja juhlitaan ympäri vuoden muun muassa uuden Muumilaakso-televisiosarjan kakkoskauden ennakkonäytöksissä, joiden lipputulot ohjataan John Nurminen säätiön Meidän meri -hyväntekeväisyyskampanjaan.

Tampereen Muumimuseon vuoden 2020 vaihtuva näyttelykin vie merelle muumien kanssa. Meri on Muumi-kirjojen toistuva teema, ja Jansson punoi meriteeman useisiin muumikertomuksiin. Itämeri oli myös taiteilijalle itselleen merkittävä inspiraation lähde.

Muumit ja meri -näyttely on esillä Muumimuseossa Tampereella 15.2.2020–31.1.2021.

Tekoäly apuna sävellystyössä

Ludwig van Beethovenin (1770 (1770–1827) 250-vuotisjuhlavuoden kiinnostavin uutinen on maestron kesken jääneen kymmenennen sinfonian säveltäminen valmiiksi tekoälyn avulla. Asiasta uutisoi Helsingin Sanomat joulukuussa.

Säveltäjä ehti kirjoittaa viimeistä sinfoniaansa vain muutaman nuotin ja muistiinpanon verran ennen kuolemaansa vuonna 1827. Helsingin Sanomat kertoi joulukuussa, että ryhmä musiikkitieteilijöitä ja ohjelmoijia alkaa olla sinfonian sävellyksessä loppusuoralla.

Beethovenia juhlitaan tänä vuonna maestron kotimaassa Saksassa näyttävästi. Juhlavuoden ohjelmistossa on satoja tapahtumia eri puolilla maata. Huhtikuussa Berliinin filharmonikoilla Beethoven-maraton, jolloin he esittävät säveltäjän teoksia yhtä soittoa 24 tuntia.

Toukokuussa konemusiikkiyhtye Kraftwerk juhlistaa säveltäjää ulkoilmakonsertillaan.

Myös monet Suomen sinfoniaorkesterit soittavat kevään aikana vähintään yhden syntymäpäiväsankarin sinfonian.

Beethovenin laaja tuotanto pitää sisällään noin 220 teosta.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut