Vuonna 2021 miljoonatuloja saaneita oli yli 200 enemmän kuin julkisista tiedoista ilmeni

Keskiviikkona julkaistaan viime vuoden tuloverotuksen julkiset tiedot.

| Päivitetty

Julkiset verotiedot eivät kerro kaikkea ihmisen tuloista, muistuttaa Verohallinto. Tiedoissa eivät näy esimerkiksi mahdolliset verovapaat etuudet ja pääomatulot.

Vuonna 2021 kaikkien yhteenlaskettujen ansio- ja pääomatulojen perusteella yli miljoona euroa tienanneita oli Suomessa yli 200 enemmän kuin julkisten tietojen perusteella kävi ilmi.

Suurin suhteellinen ero todellisten ansiotulojen ja julkisissa tiedoissa näkyvien ansiotulojen välillä on kuitenkin pienituloisimmilla. Esimerkiksi toimeentulotuki ja lapsilisät ovat verottomia etuuksia.

Keskiviikkona julkaistaan vuoden 2022 tuloverotuksen julkiset tiedot.

Liki viidennes tuloista näkymättömissä

Kaiken kaikkiaan julkisista verotiedoista puuttui vuonna 2021 noin 18 prosenttia tuloista.

Henkilöasiakkaan tuloverotuksen julkiset tiedot sisältävät verotettavat ansio- ja pääomatulot sekä niistä määrätyt verot ja veronpalautuksen tai jäännösveron määrän.

– Tuloverotuksen julkiset tiedot perustuvat verotuksen toimittamisessa käytettäviin tietoihin. Tämän vuoksi mukana ovat vain ne tulot, joista maksetaan veroja, sanoo lakiasiainjohtaja Matti Merisalo tiedotteessa.

Julkisista verotustiedoista eivät käy ilmi verovapaat ansio- tai pääomatulot. Toimeentulotuen ja lapsilisien lisäksi verottomia ovat esimerkiksi lakkoavustus ja oman asunnon myynnistä tietyin ehdoin saatu myyntivoitto. Myös osa osingoista on tietyin ehdoin verovapaita.

STT

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut