Vuosi vauhtiin Lumen-valotapahtumalla – Raumalla katsellaan tammikuussa myös uutta tanssidokumenttia

Laitilassa tammikuuta piristää perinteinen Kustaa Hiekan -kulttuuriviikko, joka tuo kaupunkiin esiintymään Rajattoman.

| Päivitetty

Lumen-valotaidetapahtuma avaa kulttuurivuoden Raumalla.

Kulttuurivuoden Raumalla avaa valotaidetapahtuma Lumen, joka järjestetään ensi viikolla 10.–13.1. Teokset levittäytyvät keskustan alueelle, ja ne ovat päällä päivittäin kello 17–21. Kirjaston teos on valaistuna klo 19–21.

Lumenissa on valaistuskohteiden lisäksi vaihtuvaa ohjelmaa, kuten liikkuvia teoksia.

Tällä kertaa mukana myös kansainvälisten taiteilijoiden teoksia. Muun muassa japanilainen multimediataiteilija Tatsuru Arai ja puolalainen kuvataiteilija Ari Dykier ovat mukana teoksillaan.

Raumalainen mediataiteilija Niko Tiainen ja Mikko Kiviharjun esitystekniikan yritys Mixa ovat myös näkyvästi mukana kolmepäiväisessä tapahtumassa.

Koko ohjelma.

Kaupunkilaiset mukana tanssielokuvassa Raumalla

Colette Krogol ja Matt Reeves (oik.) tekivät jatko-osan tanssidokumentilleen Rauma liikkeessä. Se esitetään yleisölle Posellissa 13.1. alkaen. Äänimaailmasta vastaa Dylan Glatthorn.

Raumars-taiteilijavierasohjelma järjestää 13.–17.1. tapahtuman amerikkalaisen Orange Grove Dance Companyn Rauma liikkeessä -elokuvan ympärille.

Tanssijat Colette Krogol ja Matt Reeves kuvasivat 30 minuuttisen elokuvan satojen raumalaisten kanssa viime syksynä. Elokuva on jatko-osa taiteilijoiden kymmenen vuotta sitten Raumalla tekemälle dokumentille.

Elokuva esitetään yleisölle Posellissa 13.–17.1. Lauantaina 13.1. Posellissa on myös aiheeseen liittyen kulttuuriaiheinen paneelikeskustelu.

Krogol ja Reeves pitävät myös tanssikurssin Raumalla yhteistyössä Turun Seudun Tanssioppilaitoksen kanssa 20.–21.1.

Kotimuseon ovet menevät vuodeksi kiinni

Sunnuntaina ehtii vielä Teresia ja Rafael Lönnströmin kotimuseoon ennen sen sulkeutumista vuodeksi.

Teresia ja Rafael Lönnströmin kotimuseo sulkeutuu 8.1. peruskorjauksen vuoksi. Se on tarkoitus avata yleisölle uudelleen vuoden 2025 alusta.

Julkisivuun kohdistuva korjaustyö pitää sisällään rakennuksen vesikaton ja ulkorappauksen uusimisen sekä ikkunoiden ja ulko-ovien kunnostamisen.

Museo on avoinna viimeisen kerran tulevana sunnuntaina 7.1. kello 12–16. Tuolloin järjestetään opastettu kierros museoon ja Teresia Lönnströmin juhlista kertovaan Juhlan lumoa -näyttelyyn klo 13. Museossa on sunnuntaina myös glögitarjoilu.

Lönnströmin taidemuseon toiminta jatkuu myös vuonna 2024 nykytaiteen projektien parissa. Syyskuussa 2024 valmistuu 6. Lönnström-projekti, Milja Viidan kokeellinen elokuva Fata Morgana.

Museo tekee myös koko vuoden ajan yleisötyötä Jenny ja Antti Wihurin rahaston myöntämän hankerahoituksen turvin.

Rauman teatterissa jatkavat syksyn hitit

Maarit Peltomaa (vas.) ja Ninni Kekki ovat Pauloja Rauman teatterin musikaalissa.

Rauman teatteri aloittaa kevätkautensa 24.1. Ohjelmistossa ovat viime syksynä ensi-iltansa saaneet Paula!-musikaali ja draama Sademies. Paula! oli syksyn yleisösuosikki, jolla oli hieman yli 6750 katsojaa ja Sademiehelläkin yli 2300.

Taidemuseossa leikkisät vampyyrit

Rauman taidemuseossa on esillä kuvataiteilija Noora Ylipietin Vulnerability / Altistuneet. Esillä on tuhat leikkisää kuvaa vampyyreistä. Taidemuseon yläkerrassa on raumalaisen kuvataiteilijan ja kuvataideopettajan Mirja Luukon (1934–2021) muistonäyttely 21.1. saakka.

Rajaton Kustaa Hiekka -kulttuuriviikolla Laitilaan

Perinteinen Kustaa Hiekka -kulttuuriviikko valtaa Laitilan 21.–28.1. Teemana on tällä kertaa sanataide.

Viikon avaa sunnuntaina 21.1. monitoimihallissa konsertoiva Rajaton. Konserteissa kuullaan poimintoja yhtyeen uran varrelta sekä uusia sävellyksiä.

Viikon toinen nimi on perjantaina 26.1. Laitila-salissa konsertoiva laulaja-lauluntekijä ja pianisti Aural. Taiteilijanimen takana on pitkän soolouran tehnyt lauluntekijätohtori Laura Sippola.

Keikkarintamalla vielä hiljaista

Kulttuurikuppila Brummi avaa ovensa 9.2. Mika Eirtovaaran Ihminen -stand up -show’lla. Maaliskuussa 29. paikalle saadaan The Animals. Legendaarinen brittiyhtye juhlistaa 60-vuotista taivaltaan jäähyväiskiertueellaan.

Myrskyluodon Maija elokuvateattereihin

Alkuvuoden elokuvauutuuksia ovat Tiina Lymin ohjaama Myrskyluodon Maija, jossa pääosia esittävät Amanda Jansson ja Linus Troedsson.

Samana päivänä ensi-iltansa saa myös Teemu Nikin koko perheen seikkailuelokuva Räkä ja Roiskis. Helmikuun odotettu ensi-ilta on kansainvälisellä tähtikaartilla roolitettu Dyynin jatko-osa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut