"Vuosien sote-viha" esille Rauman valtuustossa – "Koskaan ei tule kiitosta"

Kaupungin budjetti vuotaa taas yli, mikä kirvoitti kielet demarileirissä.

| Päivitetty

Rauman kaupungintalolla kipinöi, kun valtuusto sai maanantai-iltana puheenaiheekseen kaupungin tämän hetken taloustilanteen.

Rauman talouden tämän hetken tilanne sai aikaan pientä kipinöintiä kaupunginvaltuustossa. Käsiteltävänä oli talouden puolivuotiskatsaus ja äänessä olivat pääosin SDP:n ryhmän jäsenet.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kalle Leppikorpi (sd.) vaati erityisesti sosiaali- ja terveystoimialalta tarkempaa budjettikuria.

Sote-valiokunta on jo esittänyt 5 miljoonan euron lisämäärärahapyynnön, mutta se ei vielä ollut valtuuston käsiteltävänä.

Näin siksi, että kaupunginhallitus oli lähettänyt rahapyynnön takaisin valiokuntaan uudelleen valmisteltavaksi.

– Lastensuojelun ja vammaispalveluiden merkittävä kustannuskasvu perustuu ostopalveluiden kasvamiseen. Se on kaikkea muuta mitä tässä salissa on haluttu. Kun tehdään talousarviota, toivottavasti kaikki sitoutuu siihen, mitä on yhdessä päätetty, Leppikorpi sanoi.

Teknisen ja sivistyksen toimialojen rahanmenoon Leppikorpi ei puuttunut, koska niiden olosuhteet ovat hänen mukaansa merkittävästi muuttuneet.

Omia paikkoja ei ole

Sote-valiokunnan puheenjohtaja Mirja Ylijoki (sd.) kummeksui, että muiden toimialojen ylitykset hyväksyttäisiin, mutta ei soten, joka on hänen mukaansa vaikeimmin ennakoitava toimiala.

Ylijoki mainitsi, että koronasta ja Ukrainan kriisistä on tullut paljon lisäkuluja toimialalle.

– Meillä ei ole lastensuojelupaikkkoja eikä vammaispalvelupaikkoja omana toimintana, ne on annettu kaikki mennä vuosien varrella yksityisille. Ne ovat korkeita kuluja ne.

– Tätä niin sanottua sote-vihaa on ollut vuosia. Siellä sitoutunut henkilökunta tekee valtavasti töitä tarkan lainsäädännön alla ja aina tulee pyyhkeitä! Tehdään ylitöitä ja on venytty koronasta, mutta koskaan ei tule kiitosta, Ylijoki puuskahti.

Heidi Hiljanen (sd.) täydensi, että koronan ja Ukrainan kriisin ohella myös energiakriisi ja kustannusten nousu lisäävät koko ajan pahoinvointia ja ihmisten mielenterveysongelmia.

– Sote on maksanut 1,3 miljoonaa euroa erilliskorvauksia ylitöistä. Siitä voidaan päätellä kuinka paljon siellä on venytty ja paukuttu ja kuinka alimitoitettu se henkilöstömäärä siellä on, Hiljanen totesi.

Puhetta alibudjetoinnista

Lotta Hatakka (vas.) kertoi olevansa huolissaan soten rahoituksesta ja sen alibudjetoinnista.

– Sain kuulla, että tällaista näytelmää täällä on vuosi toisensa jälkeen näytelty, että ensin laitetaan tiukka budjetti sote-valiokunnan käytettäväksi ja sitten paheksutaan kun ylitetään annettua budjettia, Hatakka sanoi.

– Minusta soten laadun tae eivät ole korkeat kustannukset vaan se, että tehdään arvovalintoja, kuittasi Leppikorpi Hatakalle.

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Otso Huuska (kok.) vahvisti, että budjetoinnissa on ollut nähtävissä tietynlainen kierre pitkän aikaa.

– Viime talousarviosta sote tosin totesi, että kerrankin budjetti, jota ei ole alibudjetoitu, Huuska sanoi.

Arvio on arvio

Rainer Lehti (sd.) toi hänkin esiin, että vuoden varrella on paljon erilaisia muuttujia, jotka pitää ottaa huomioon.

– Muistetaan, että talousarvio on todellakin arvio ja pitää olla valmius tarkastella sitä vuoden mittaan. Vahvoja puheenvuoroja on ehkä syytä välttää, tässä ei ainakaan syyttämällä päästä eteenpäin, Lehti sanoi.

Marja-Leena Alho (kok.) halusi tietää, paljonko kaupunki on saamassa tänä vuonna valtiolta koronakorvauksia.

– Koronakorvausten tilanne on vielä epävarma. Jotain on ennakoitu, että tämän vuoden puolella vielä saadaan, kaupunginjohtaja Esko Poikela vastasi.

Lopulta osavuosikatsaus merkittiin tiedoksi.

Juttua muokattu 21.11: Korjattu Otso Huuskan nimen kirjoitusasu.

Rauma voisi ottaa seudulla vetäjän roolin työvoimapalveluissa, jos uusi laki sallii

Vilkkaiden talouspuheiden ohella valtuuston asialista oli muutoin melko lyhyt. Yksimielisesti valtuusto päätti perustaa uudet työvoimapäällikön ja työvoimasihteerin tehtävät.

Kaupunginjohtaja Poikela selitti, että työllisyyden hoidon osaamista poistuu kaupungin palveluksesta hyvinvointialueelle, joten tätä puutetta paikataan nyt uusilla vakansseilla.

Poikelan mukaan Etelä-Satakunnan kunnat katsovat Rauman suuntaan työvoimapalveluiden kehittämisessä, joten yhteistyön hiominen on syytä aloittaa hyvissä ajoin.

Matias Marttinen (kok.) ilmaisi huolensa uudesta työllisyyspalvelulaista, jonka hallitus tuo mahdollisesti vielä tänä syksynä eduskuntaan. Jos työllisyyspalveluiden järjestämisvastuu annetaan vain maakuntien keskuksille, ei Raumalle jää mahdollisuutta ottaa seudullisen veturin roolia.

– Toivon, että asiassa järki vielä voittaa. Tässä olisi mahdollisuus tehdä kuntarajat ylittävää yhteistyötä. Nyt vain toivotaan, että nykyinen työministeri (Tuula Haatainen, sd.) ymmärtäisi seutukaupunkien huolta, että meidän täytyy saada työkalut omaan käyttöön, Marttinen sanoi.

Lopuksi kuultiin vihreän valtuustoryhmän Elina Helamaan lukema valtuustoaloite, joka koski luottamushenkilöiden kokoustarjoiluiden muuttamista ilmastoystävällisiksi poistamalla tarjolta punainen liha ja maitotuotteet.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut