Wihertoimi kutsuu raumalaiset lumoutumaan kaupunkiluonnosta: "Viheralueiden tehtävä ei ole vain kaunistaa kaupunkiympäristöä"

Papinpellon hulevesikosteikko on yksi Wihertoimen kaupunkiluontotapahtumien kohteista. Kuva on viime vuodelta, ja kosteikon kasvillisuus on sittemmin muuttunut roimasti.
Papinpellon hulevesikosteikko on yksi Wihertoimen kaupunkiluontotapahtumien kohteista. Kuva on viime vuodelta, ja kosteikon kasvillisuus on sittemmin muuttunut roimasti. Kuva: arkisto/Juha Sinisalo

Kaupungissa on paljon arvokasta luontoa, ja elonkirjoa myös lisätään hoitotoimilla. Kaupunkilaisille asia ei kuitenkaan välttämättä ja aina aukea.

– Viheralueiden tehtävä ei ole vain kaunistaa kaupunkiympäristöä, vaan niillä on tärkeä merkitys esimerkiksi pölyttäjähyönteisten säilymiselle tiivisti rakennetussa kaupunkiympäristössä, huomauttaa kaupunginpuutarhuri Mari Pohjalainen tiedotteessa.

Kaupunkiluonnon monimuotoisuutta koskevan ymmärryksen llisäämiseksi Wihertoimi järjestää elo-syyskuussa tapahtumia, jotka kantavat nimeä Lumoudu kaupunkiluonnosta.

Tapahtumia pidetään kolme, ja jokaisella on oma teemansa.

Kolme teemaa, kolme tapahtumaa

Ensimmäisellä kerralla luvassa on kävelykierros, joka lähtee Tekkalan puistosta ja kiertää muun muassa Kaunisjärven- ja Nummenpuistot.

– Noin 1,5 kilometrin kävelykierroksen aikana kerrotaan, millä eri tavoin viheralueiden kunnossapitoa voidaan kehittää, jotta kaupunkiluonnon monimuotoisuutta pystytään vaalimaan, Pohjalainen kertoo.

Toisella kerralla tutustutaan Papinpellon kosteikkoon. Sen kasvillisuuden ja eläimistön lisäksi selviää, miten kosteikko auttaa hulevesien käsittelyssä ja merensuojelussa. Tapahtumassa huomioidaan erityisesti lapset ja paikalliset asukkaat.

Kolmas tapahtuma keskittyy kaupunginpuutarhan entiselle taimistoalueelle. Tätä nykyä paikalla on maisemapelto, jossa kasvaa auringonkukkaa ja hunajakukkaa.

– Tapahtumassa kerrotaan näiden lisäksi myös erilaisista niittykokeiluista sekä siitä, miten aluetta on kehitetty kevään asukastilaisuudessa saatujen palautteiden ja toiveiden mukaan, Pohjalainen kertoo.

Lumoudu kaupunkiluonnosta -tapahtumat

25.8. Kaupunkiniittyjä ja kestävää kunnossapitoa: Tekkalan puistosta lähtevä kävelyretki kello 17.00-19.30.

30.8. Papinpellon hulevesikosteikko tutuksi: Kello 9-13 tehtävärasteja päiväkotilapsille ja koululaisille. Kello 17-19 asukastilaisuus Sorkantien ja Metsotien välisellä alueella. Molemmissa paikalla Pyhäjärvi-instituutin asiantuntijoita.

1.9. Maisemapeltoja ja niittykokeiluja: Entinen taimistoalue Äyhönjärventien ja Lensunkadun välissä kello 17.00-19.30.