Winnovan opiskelijat vievät tietoa hyvinvointiteknologiasta käyttäjille mutta myös työelämään

Satakunnan ammattikorkeakoulu ja Winnova ovat mukana Satakunta Testbed -hankkeessa, joka edistää teknologisten innovaatioiden syntymistä.

Joukko Kaunisjärven hyvinvointikeskuksen päivätoimintaan osallistuvia kuuntelee ja katselee tarkkaan, kun Jemina Luojus ja Kati Toikander esittelevät raumalaisvalmisteista monitoimirollaattoria. Joukon eteen pöydälle on lisäksi aseteltu näytille suuri määrä erinäköisiä ja -kokoisia pienempiä apuvälineitä.

Fysioterapeutiksi opiskeleva Luojus ja sosionomiksi opiskeleva Toikander ovat Satakunnan ammattikorkeakoulun opiskelijoita, joiden harjoitteluun Kaunisjärven tapahtuma liittyy. He ovat tuomassa ikäihmisille tietoa hyvinvointiteknologiatuotteista ja apuvälineistä, joilla pyritään tukemaan kotona pärjäämistä ja kodin turvallisuutta.

– Pyrimme esittelyillä ja testaamisilla lisäämään ikäihmisten tietoa erilaisista apuvälineistä, joiden avulla moni saattaisi elää itsenäisesti kotona pidempään.

Porissa voi käydä kokeilemassa

Samkin Porin-kampuksella toimii myös Kokeilimo, jossa voi tutustua yhteistyöyritysten valmistamiin tuotteisiin ja palveluihin kodinomaisessa ympäristössä.

Myös Winnovan lähihoitajaopiskelijoille järjestetään mahdollisimman paljon tilaisuuksia toimia suoraan asiakkaiden kanssa.

– Käymme esittelemässä täällä Kaunisjärvellä esimerkiksi juuri apuvälineitä ja hyvinvointiteknologiaa ja järjestämme myös erityyppisiä luovia toimintoja. Tänne otetaan mielihyvin opiskelijoita vastaan, ja tilatkin ovat toimivat, hoitotyön lehtori Eija Kallio Winnovasta kiittää.

Projektit mieluisia opiskelijoille

Opiskelijat suunnittelevat tapahtumien sisällön koulussa ja toteuttavat suunnitelmansa asiakkaiden parissa opettajan valvonnassa. Lopuksi suoritukset vielä arvioidaan.

– Opiskelijat tykkäävät näistä projekteista. Tässä he samalla kertaa oppivat välineistä itse ja myös oppivat ohjaamaan toimintaa niiden kanssa.

Kallion mukaan on nimenomaan tarkoituksenmukaista, että opiskelijat tutustuvat apuvälineisiin, koska heidän mukanaan niistä välittyy tietoa myös tulevaan työelämään.

Apua tarjolla muistisairaalle

Välineitä on olemassa runsaasti erikokoisia ja -hintaisia. Asiakkaat itse ja esimerkiksi palvelutalot hankkivat vaikkapa lääkemuistuttimia, liesisammuttimia ja ovihälyttimiä muistisairaan tueksi. Myös syömisen apuvälineitä on tarjolla.

– Apuvälineiden kanssa mennään ehdottomasti ihminen ja tarve edellä, ei laitteen ehdoilla. Asiakkaille on positiivinen asia, jos arki pysyy itsenäisenä mahdollisimman pitkään, Kallio painottaa.

Satakunnan ammattikorkeakoulu ja Winnova ovat mukana Satakunta Testbed -hankkeessa, joka edistää teknologisten innovaatioiden syntymistä. Hankkeessa yrityksille ja sote-alan toimijoille tarjotaan teknologian ja sovellusten kehittämiseen liittyviä asiakaslähtöisiä testaus- ja tutkimuspalveluita. Opiskelijoiden toteuttamat esittely- ja testaustilaisuudet ovat osa hanketta.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut