Yara aloittaa Uudessakaupungissa pesuprosessin, joka kestää vuosia – tavoitteena päästä pois viimeisistäkin fosforirippeistä

Pesumenetelmä on tuttu Ruotsista, mutta Suomessa uusi. Fosforipitoisuutta mitataan vuosittain.

Lannoitteiden, teollisuuskemikaalien ja ympäristöratkaisujen tuottaja Yara kertoo aloittavansa kipsikasan pesuhankkeen Uudenkaupungin-tehtallaan. Yaran mukaan pesuhankkeen tavoitteena on poistaa kipsikasan viimeistekin fosforipäästöt.

Pesu kestää useita vuosia. Prosessi etenee Yaran tiedotteen mukaan niin, että kipsikasalta suotautuvat sadevedet kerätään ja käsitellään Yaran jätevedenpuhdistamolla, jossa fosfori otetaan talteen. Puhdistettu vesi pumpataan takaisin kipsikasalle imeytysaltaiden kautta.

Ensimmäinen vedenpuhdistusvaihe kestää 3–5 vuotta, jonka jälkeen kipsikasalle tullaan johtamaan myös tehdasalueella syntyvää puhdasta vettä.

Yaran mukaan kipsikasan fosforipitoisuutta mitataan vuosittain. Näytteitä otetaan eri syvyyksistä eri puolilta kasaa, ja tuloksia verrataan alkutasoon.

– Olemme erittäin tyytyväisiä, että pesuhanke on nyt päässyt käyntiin rakennus- ja testivaiheiden jälkeen. Vastaavaa pesumenetelmää on toteutettu menestyksekkäästi Yaran Ruotsin-tehtaalla Landskronassa, joten uskomme hyviin tuloksiin myös Uudessakaupungissa, sanoo tehtaanjohtaja Teija Kankaanpää tiedotteessa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut