Yaran investointi vähentää kasvihuonekaasupäästöjä jopa 90 prosentilla Uudenkaupungin tehtaalla

Yaran uusi investointi vähentää merkittävästi kasvihuonepäästöjä. Kuva: Pentti Selin

Yara investoi reilu 7 miljoonaa euroa Uudenkaupungin typpihappotehtaaseen. Investointi vähentää tehtaan kasvihuonekaasupäästöjä 90 prosenttia ja on tärkeä askel kohti Yaran hiilineutraalisuustavoitetta.

Yara on kehittänyt katalyyttiteknologian, jonka avulla ilokaasupäästöjä voidaan vähentää tehokkaasti. Ilokaasu on vahva kasvihuonekaasu.

– Yara investoi nyt reilu 7 miljoonaa euroa uuteen isompaan prosessikattilaan typpihappotehtaalla Uudessakaupungissa. Uuteen kattilaan mahtuu enemmän katalyyttimassaa ja sen avulla saadaan vähennettyä tehtaan ilokaasupäästöjä 90 prosenttia entisestään, kertoo Yaran Uudenkaupungin tehtaanjohtaja Teija Kankaanpää yhtiön tiedotteessa.

Investointia varten Yarassa aloitetaan lähiaikoina yksityiskohteinen suunnittelu. Tulevana keväänä alkavat tehdasrakennuksen muutostyöt, jotta suurikokoinen prosessikattila mahtuu tehtaaseen. Uusi kattila on määrä asentaa kesällä 2022.

Yara on vuosina 2008-19 investoinut Suomeen yli miljardi euroa, josta Uuteenkaupunkiin 255 miljoonaa euroa. Viimeisin kuluvan vuoden investointi Uudenkaupungin tehtailla on 28 miljoonan euron raaka-ainevarasto.