Ydinvoimalan vuosihuolto on kahdeksan tuhannen työvaiheen urakka

Olkiluoto 2:n vuosihuolto nostaa saaren työntekijämäärää lähes tuhannella. Heille pitää perustaa kahdeksi viikoksi oma ruokalakin.

Reaktorihallissa työt alkavat olla valmiina ja lähipäivinä reaktori kasataan jälleen käyttökuntoon.

Olkiluodon ydinvoimaloiden laitosyksiköiden näyttötaulussa on kolme lukemaa, joista keskimmäinen on pyöreä nolla.

Kyseinen luku tarkoittaa sitä, että OL2-laitosyksikkö on ajettu alas ja käynnissä on parin viikon mittainen vuosihuolto.

Tuolloin Olkiluodon saaren työntekijämäärä lähes kaksinkertaistuu. Vuosihuollossa nimittäin tarvitaan Teollisuuden Voiman oman työvoiman lisäksi 800 alihankkijan apuja.

– Normaalisti meillä on noin sata alihankkijaa, joten väen lisäys on suuri. Moni alihankkijoista on ollut meillä jo useita vuosia, suosimme pitkiä kumppanuustyyppisiä sopimuksia.

Vuosihuollon eli revision aikana tarvitaan niin paljon työvoimaa, että erilliseen vuosihuoltokeskukseen perustetaan oma ruokalakin.

– On myös ilo nähdä, että suuri osa alihankkijoista haluaa tulla vuodesta toiseen, osa jopa vielä eläkeiässä, kertoo TVO:n OL1 ja OL2 -laitosten kunnossapitopäällikkö Sauli Suoniemi.

Kuin käynti varikolla

Vuosihuollossa tarvittavan työmäärän ymmärtää, kun kuulee kuudentoista vuorokauden rupeaman työmäärän.

Suoniemi kertoo, että huollon aikana tehdään peräti 2 000 eri työtä, joilla on yhteensä 8 000 eri työvaihetta, joilla jokaisella on oma työnjohtajansa.

Osa työvaiheista voi olla minuuttienkin mittaisia, mutta osaan tarvitaan päiviä.

– Vertaan tätä usein formulan varikkokäyntiin. Tässä vain laitos tulee varikolle, jonka jälkeen sen ympärille kerääntyy paljon alan ammattilaisia, TVO:n tuotantojohtaja Marjo Mustonen kertoo.

– Se on todella kovan osaamisen merkki meidän porukalta, että pystymme vetämään huollon läpi niin lyhyessä ajassa.

Yksi pisimpiä ja suurimpia työvaiheita on reaktorin huolto. Seisokin aikana reaktorin kansi muun muassa avataan, otetaan höyrykuivain pois, jonka jälkeen polttoaineista vaihdetaan noin kolmasosa eli noin 40 tonnin verran.

Polttoainesauvat siirretään reaktorihallissa sijaitsevaan altaaseen viideksi vuodeksi ennen niiden siirtoa käytetyn polttoaineen välivarastoon.

Suoniemi kertoo, että valtavalta kuulostavien urakoiden hoitamisessa kaiken avain on työvaiheistaminen.

– Työt on jaettu niin pieniin yksiköihin ja palasiin, että ne ovat hallittavissa. Kokonaisuus rakentuu sitä kautta, Suoniemi sanoo.

Huollon kriittisin vaihe tapahtuu reaktorihallissa.

OL1:n ja OL2:n laitospäällikkö Nina Paaso kertoo, että osassa työvaiheista koko halli joudutaan hetkeksi tyhjentämään.

– Esimerkiksi kupolin ja kannen avaamiset ovat sellaisia työvaiheita, joissa työntekijät suojautuvat säteilyltä kumisilla suojavarusteilla.

– Höyrykuivaimen nostaminen reaktorin sisältä altaaseen on taasen sellainen työ, että paikalla ei ole säteilyvalvojan lisäksi kuin muutamia henkilöitä ja nosturinkuljettaja lyijysuojien takana.

Jokaisesta huollosta oppia

TVO:n olla kohta kolmekymmentä vuotta työskennellyt Marjo Mustonen on nähnyt OL1:n ja OL2:n reilusta neljästäkymmenestä vuosihuollosta valtaosan.

Hän kertoo, että sinä aikana huollotkin ovat kehittyneet paljon. Jokaisesta huollosta otetaan seuraavaan huoltoon oppia, ja vuosien varrella muun muassa turvallisuuteen on keskitytty vieläkin enemmän.

– Ensisijaisia tavoitteita vuosihuolloissa on se, ettei tule työtapaturmia ja työt tehdään laadukkaasti. Esimerkiksi OL1:n vuosihuolto meni läpi ilman työtapaturmia.

Sauli Suoniemi muistuttaa, että huollon nopeudesta huolimatta aina on aikaa tehdä asiat yhteen kertaan kunnolla. Hätäilyllä vain virheiden määrä kasvaa.

– Jos tekee virheen, niin meillä kannustetaan ja kiitetään sen kertomisesta. Virheitä tulee jokaiselle joskus, ja syyllistäminen ei kuulu meidän työilmapiiriimme.

Ikä on vain numero

Kun huollossa olevan Olkiluoto 2:n käytävillä kulkee, näkee monissa paikoissa yksityiskohtia, jotka ovat olleet paikoillaan laitoksen alkuajoista 1980-luvulta lähtien.

Suoniemi muistuttaa, että yli 40-vuotias ei ole kuitenkaan nelikymppisessä kunnossa, vaan kuoren alla sykkii moneen kertaan vaihdettuja osia. Esimerkiksi matalapainegeneraattorien osia on vaihdettu elinkaarensa aikana parhaimmillaan kolmekin kertaa.

– Tämä on paljon parempi laitos kuin silloin 1980-luvulla. Ydinturvallisuuteen on kiinnitetty paljon huomiota, esimerkiksi Fukushiman onnettomuus toi tännekin oppeja. Esimerkiksi turbiinilaitosta modernisoimalla molempien laitosyksiköiden hyötysuhdetta on parannettu noin 50 megawattia.

TVO:n työntekijöiden ja alihankkijoiden urakka alkaa olla loppusuoralla, sillä laitosyksikkö käynnistetään torstaina kello 9 aikaan aamulla. Täyteen tehoonsa laitos yltää muutamissa päivissä käynnistyksestä.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut