Ydinvoiman vastustajille vaaditaan sakkoja

Ydinvoiman vastustajia oli keskiviikkona tuomiolla käräjäoikeudessa Raumalla niskoittelusta poliisia vastaan.

Syytteet liittyvät Eurajoella 20. elokuuta viime vuonna järjestettyyn ydinvoiman vastaiseen mielenosoitukseen. Niskoittelua oli se, etteivät syytetyt totelleet poliisin käskyä poistua tukkimasta tiealuetta.

Oikeudessa oli kolme syytettyä. He kiistivät syyllistyneensä rikokseen.

Syytettyjen listalla oli kuusi niemeä. Kahta ulkomaalaista ei saatu haastettua oikeuteen. Yksi suomalainen syytetty ei tullut oikeuteen, mutta hänkin oli ilmoittanut, ettei ole syyllistynyt rikokseen.

Syyttäjä vaatii syytetyille sakkotuomiota. Heitä sakotettiin mielenosoituksen jälkeen, mutta he eivät hyväksyneet sakkoja.

Päätös jutussa annetaan kansliatuomiona 10. lokakuuta.

”Minä en ole
mikään huligaani”

Yksi syytetyistä on ydinvoiman pitkäaikainen vastustaja, opettaja Ulla Klötzer , 63. Hän ilmoitti jo ennen oikeudenkäynti', että jos hän saa sakot, hän vaatii sakkojen muuttamista vankilatuomioksi.

Klötzer totesi, että häntä kohdeltiin pidätysaikana kuin rikollista eikä kuten Suomen perustuslaissa määrättyjä oikeuksia puolustavaa kansalaista. Siksi tuomionkin on Klötzerin mukaan oltava kuin rikollisen tuomio.

– Poliisin toiminta on syy, miksen ole valmis maksamaan sakkoja, Klötzer totesi.

– Minä en ole mikään huligaani enkä rikollinen, jollaisena minua käsiteltiin putkassa.

Klötzer oli mukana siinä mielenosoituksen osassa, joka järjestettiin valtatie 8:n ja Olkiluodontien risteyksen tuntumassa. Mielenosoittajille oli osoitettu paikka tien varrelta, mutta osa mielenosoittajista tuli tukkimaan Olkiluodontien.

Klötzer oli yksi Olkiluodontiellä istuneista, eikä hän totellut poliisin poistumiskäskyä. Poliisi poisti hänet tieltä.

Klötzer sanoi, että hän sai vain yhden poistumiskehityksen, ei useita niin kuin hänen mukaansa on väitetty. Syyttäjä sanoi, että lain mukaan yksikin poistumiskehoitus riittää.

Klötzer protestoi myös sitä, että asiakirjoissa todetaan mielenosoittajien olleen ydinvoimala-alueella, vaikka he olivat monen kilometrin päässä siltä.

Klötzer viittasi oikeudessa useaan kertaan perustuslakiin. Hän antoi ymmärtää pitävänsä niskoittelua oikeutettuna, koska perustuslaki antaa oikeuden vaalia ympäristöä.

– Minulla on perustuslain mukaan oikeus olla huolissani, kun kansanedustuslaitos ei toimi niin kuin kansa haluaa, Kötzer mainitsi.