Ydinvoimaosaajien tarve kasvaa tulevina vuosina

Työ- ja elinkeinoministeriön osaamistyöryhmän tekemän raportin mukaan ydinvoima-alalle tullaan tarvitsemaan 2 400 uutta korkeasti koulutettua osaajaa vuoteen 2025 mennessä. Osaajien tarve johtuu uusien ydinreaktorihankkeiden aloittamisesta ja eläkkeelle jäävän nykyhenkilöstön kattamisesta.

Ydinvoima-alan asiantuntijaorganisaatio Platom Oy avasi toimipisteensä Raumalle viime marraskuussa. Mikkelin ja Lappeenrannan toimipisteiden rinnalle Rauma oli looginen laajenemissuunta.  

- Pyrimme kasvattamaan toimintaa erityisesti asiakkaidemme läheisyydessä, Platom Oy:n toimitusjohtaja Juho Ikonen kertoo.  

Rauman toimipisteen kolme asiantuntijaa ovat keskittyneet palvelemaan Olkiluodon ydinvoimalaitosta automaatioon liittyvissä hankkeissa, ja yritys on mukana seudullamme myös Posivan loppusijoitushankkeessa.  

- Työntekijöiden rekrytointiprosessien aikana kävi ilmi, että monilla hakijoilla ei ollut suoranaista kokemusta ydinvoima-alalla työskentelystä. 

Mikäli riittävän valmista osaamista ei Suomesta saada, pitää yritysten alkaa tähytä kansainvälisille työmarkkinoille ja panostaa enemmän omiin koulutusprosesseihin.

Myös Posiva ja Teollisuuden Voima ovat viime aikoina rekrytoineet osaajia laitosprojektien, suunnittelun, laadunvalvonnan sekä tutkimus- ja kehityspuolen erilaisiin tehtäviin.