Yhdysvallat sanoo voivansa turvata Suomen ja Ruotsin mahdolliset huolet Nato-hakuprosessin ajan

Panssariprikaati johtaa parhaillaan Niinisalossa laajaa, kansainvälistä Arrow 22- harjoitusta. Mukana on muun muassa tämä Nato-maa Britanniasta tullut Challenger 2 -taistelupanssarivaunu.
Panssariprikaati johtaa parhaillaan Niinisalossa laajaa, kansainvälistä Arrow 22- harjoitusta. Mukana on muun muassa tämä Nato-maa Britanniasta tullut Challenger 2 -taistelupanssarivaunu. Kuva: Heikki Saukkomaa

Yhdysvallat uskoo, että se voi turvata Suomen ja Ruotsin mahdolliset turvallisuuteen liittyvät huolet sillä aikaa, kun maiden Nato-jäsenyysprosessit ovat kesken. Valkoisen talon lehdistöpäällikön Jen Psakin mukaan Yhdysvallat voisi löytää keinot vastata huoliin, joita mailla voisi olla sillä välillä kun ne ovat hakeneet sotilasliiton jäsenyyttä ja odottavat virallista hyväksyntää.

Myös Yhdysvaltain ulkoministeriön tiedottaja Ned Price kommentoi aihetta tiedotustilaisuudessa.

– Mitä Suomeen ja Ruotsiin tulee, kuten olen sanonut ennenkin, molemmat ovat Naton arvostettuja kumppaneita. Molemmat ovat Yhdysvaltain arvostettuja kumppaneita.

Price sanoi, että Yhdysvallat on myös tehnyt yhteistyötä molempien maiden armeijoiden kanssa jo vuosien ajan.

Suomi ja Ruotsi puhuvat omasta puolestaan

Yhdysvallat on Pricen mukaan toistuvasti tehnyt selväksi olevansa sitoutunut Naton avoimien ovien politiikkaan. Price totesi myös, ettei Suomi tai Ruotsi kumpikaan ole ilmaissut vahvaa aikomusta hakea Naton jäsenyyttä.

– Se voi muuttua tulevien viikkojen aikana. Meidän täytyy antaa noiden maiden, tai minkä tahansa maan, puhua omasta puolestaan.

Kuten Valkoisen talon lehdistöpäällikkö Psaki myös Price sanoi, että jäsenyysprosessiin liittyviin huoliin löytyy kyllä ratkaisu.

– Ja jos ja kun he tekevät sen ratkaisun tai minkä tahansa muun ratkaisun, olemme valmiita puhumaan asiasta konkreettisemmin termein, Price sanoi Suomen ja Ruotsin mahdolliseen jäsenhakemukseen viitaten.