Yhteinen Pyhäranta vaalien selvä voittaja

Lupauksena avoin keskustelu ja perusteluita tehtyihin ratkaisuihin.

Uuteen valtuustoon 13 valtuutettua saanut Yhteinen Pyhäranta on vaalien selkeä voittaja. Ryhmä muodostaa tulevassa valtuustossa yksinään enemmistön.

Valtakunnallisesti parhaan tuloksen tehnyt kokoomus puolestaan menetti puolet neljän vuoden takaisesta 10 paikan tuloksestaan saaden vain viisi valtuutettua. Perussuomalaiset säilyttivät yhden paikkansa.

Yhteinen Pyhäranta sai 66,8 prosenttia kaikista äänistä. Kokoomusta äänesti 27,8 prosenttia ja perussuomalaisia 5,4.Vaalimainonnassaan avointa kuntapolitiikkaa, asukaslähtöistä ideointia ja päätöksentekoa korostava yhteislista oli mukana vaaleissa nyt ensimmäistä kertaa. He tähdentävät, ettei yhteislistalta valituilla ole ryhmäkuria vaan jokainen muodostaa mielipiteensä itse.

Pyhäranta on hyvä paikka asua

Pyhärannan äänikuninkaat, 78 ääntä kerännyt Ville Aerila ja 72 ääntä saanut Jyrki Nurmi istuivat myös kautensa nyt päättävässä valtuustossa. Neljä vuotta sitten kumpikin nousi valtuustoon kokoomuksen listalta, mutta valtuustokauden aikana he irtautuivat omaksi Yhteinen Pyhäranta -ryhmäkseen.

Yhteislistalta valtuustopaikkansa uusivat aiemmin keskustaa edustaneet Helka Huttela, Pauli Laivo ja Heidi Arvonen.Vahvan mandaatin päätöksentekijäksi uusinut Ville Aerila kehuu Pyhärantaa mainioksi ja monien mahdollisuuksien paikaksi asua.

– Sijainti kolmen kaupungin kainalossa hyvien liikenneyhteyksien päässä monipuolisia työmahdollisuuksia tarjoavista keskuksista on mitä parhain, kiittelee Aerila.

Keskeisenä haasteena lähivuosien kunnalliselle toiminnalle hän listaa uusien asukkaiden saamisen ja asukasluvun vähenemisen leikkaamisen. Tähän päästään tarjoamalla toimivia palveluita. Kunnallinen infra vaatii paljon kehittämistä.

Kunnassa toimii kolme koulua eikä hän kannata yhdenkään sulkemista, jos niissä riittää lapsia. Hän kääntäkin katseet erityisesti lapsiperheisiin, joita kovasti toivotaan Pyhärantaan lisää.

Aerila uskoo, että vahva vaalivoitto antaa mahdollisuudet avoimeen keskusteluun ja laajasti vaihtoehtoja selvittävään päätöksentekoon kuntalaisten mielipiteitä kuunnellen.

Kokoomuksen ryhmä pieneni

Viiden kokoomuslaisen ryhmässä entisistä valtuutetuista jatkavat Sinikka Pirttinokka ja Teija Valmunen-Karru. Kokoomuksen ääniharava oli paluun kuntapolitiikkaan tehnyt Markku Laine 52 äänellä.

Kokoomuksen listalta sitoutumattomana valtuustopaikkaansa puolustaneelle Riitta Lehtiselle äänimäärä ei riittänyt. Istuvista valtuutetuista myöskään Sari From ei saanut taakseen tarvittavaa tukea. Iso osa viime kauden valtuutetuista ei lähtenyt enää mukaan kisaan.

Julkisuudessa Pyhärannan valtuuston työskentelyä ovat leimanneet ristiriidat ja ajoittain osoitteluksi äitynyt keskustelu sosiaalisessa mediassa. Sen pelättiin karkottavan äänestäjiä mutta toisaalta myös herättävän kasvavan halun vaikuttaa.

Äänestysaktiivisuus kuitenkin putosi edellisistä vaaleista. Tuolloin 63 prosenttia kävi uurnilla, nyt 61,7 prosenttia. Innokkaimmin uurnilla kävivät reilalaiset. Äänioikeuttaan käytti heistä 68 prosenttia.

Pyhärannan uusi valtuusto:

Yhteinen Pyhäranta (+13):Ville Aerila 78, Jyrki Nurmi 72, Anna Kim 47 (u), Lauri Juhola 43 (u), Miikka Roos 42 (u), Helka Huttela 40, Tino Halminen 37 (u), Heidi Arvonen 35, Pauli Laivo 32, Juha Saarnio 27 (u), Hannele Koivula 26 (u), Mika Alitalo 25 (u), Piia Gottschalk 25 (u)

Kokoomus (-5):Markku Laine 52 (u), Maija Junkola-Lehtonen 42 (u), Teija Valmunen-Karru 41, Sinikka Pirttinokka 29, Pirkko Uusi-Oukari 26 (u)

Perussuomalaiset(0): Janne Lehtinen 26 (u)

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut