Yhteisöelokuvien teko jatkuu Raumalla: haussa uusia muistoja ja tarinankertojia

Erityisryhmien tekemillä elokuvilla on Raumalla jo vuosien perinne.

Onko sinulla asuinalueestasi tarina, jonka haluaisit kertoa? Tarinaan voi liittyä henkilö, paikka, rakennus tai tapahtuma.Rauman erityisryhmien elokuvaryhmä Rauman meikäläiset etsii uusia tarinoita ja etenkin ihmisiä kaupunginosista ja kylistä lyhytelokuviinsa. Viime kesänä tällä metodilla valmistui elokuva Syväraumasta.

– Elokuvantekoon voi osallistua myös muulla tavoin, jos joku haluaa esimerkiksi kokeilla kuvaamista tai äänittämistä, sekin on mahdollista, sanoo elokuvaprojektin käytännön järjestelyistä vastaava Tanja Hakulinen Rauman kaupungilta.

Mukana kaikenikäisiä

Muistitiedon tallentaminen elokuvatoiminnan avulla on osoittautunut Satakunnassa hyväksi tavaksi, ja Raumallakin elokuvia on tehty jo useiden vuosien ajan.

Malli, jossa erityisryhmät toimivat kuvaajina sekä tallentajina ja muistelijat sisällön tuottajina, on Hakulisen mukaan osoittautunut poikkeuksellisen toimivaksi.

Toiminta on Raumalla osa kaupungin vanhuspalveluiden osallistavaa kulttuuri- ja hyvinvointitoimintaa, mutta elokuvien teossa on ollut mukana kaikenikäisiä. Viime kesän Syvärauma-elokuvan kuvauksiin Hakulinen värväsi mukaan ulkona leikkiviä kouluikäisiä lapsia.

– He pyörivät kuvauspaikan lähellä, joten kysyin haluaisivatko he tulla mukaan.

Valokuvat kysyttyjä

Kaupunginosaelokuvien tekeminen on Hakulisen mukaan ollut vahvasti yhteisöllistä ja yhteishenkeä luovaa.

– Ja voimaannuttavaa. Valmis elokuva on lopulta ollut vain promille koko projektista.

Hakulinen rohkaisee ihmisiä tulemaan mukaan kasvoillaan. Kiinnostuneet voivat olla häneen yhteydessä.

– Ehdotuksia on jo tullutkin Pyynpään asuinalueen historiasta ja Vanhasta Raumasta.

Kohteista toivotaan tarinoiden ohella myös valokuvia.

– Niistä on aina pulaa, Hakulinen sanoo.

Rahapula riesana

Rauman meikäläiset on tehnyt lyhytelokuvia ja paikallistelevisio-ohjelmia vuodesta 1995 lähtien, ja ryhmällä on käytettävissään Satakunnan Elävän Kuvan Keskuksen MEKA TV Mediavaunun tuotantolaitteisto.Toiminnan jatkuvuutta on hankaloittanut rahapula.

– Pitkään aikaan rahoitusta ei ollut, mutta Syvärauma-elokuvan myötä pääsimme takaisin elokuvantekoon. Nyt saatu avustus pitää toiminnan vireillä, sanoo ohjauksesta vastaava taidepainotteisen erityistyön ohjaaja Ari Impola.

Elokuvaprojekti sai tänä vuonna 1 500 euroa tukea Alfred Kordelinin säätiön Rauman rahastolta.Impola korostaa, että yhteisöelokuva valmistuu elokuvaryhmän ehdoilla.

– He määrittelevät sisällön, itse en ole sanomassa mitä tehdään.

Korona rajoittanut

Korona-aika on tuonut omat haasteensa elokuvaprojekteihin eikä Impola ole voinut olla kasvotusten ryhmän kanssa.

– Emme ole päässeet yli vuoteen kokoontumaan.

Elokuvanteko on osa outsider-taiteen läänintaiteilija Esa Vienamon vetämää, vuoteen 2023 käynnissä olevaa Taiteesta työtä -hanketta, jolla pyritään työllistämään erityisryhmiä taiteen alalle.

– Viime vuosi oli koronan takia takapakkia erityisryhmien eristyksen takia, Impola sanoo.

Työllistymistavoite onkin hänen mukaansa vielä kaukana

Seuraavan Rauma-elokuvan ideointi, suunnittelu ja käsikirjoitus valmistuvat kesän aikana ja kuvaukset ovat kesällä. Elokuva editoidaan elokuussa Raumalla tuotannon tekijöiden ja muistelijoiden yhteistyönä.

Ensi-ilta on suunnitteilla Raumalla Blue Sea Film Festivaalilla 20.8. Elokuvat julkaistaan ensi-iltojen jälkeen Youtubessa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut