Yhtiö lahjoi työntekijöitä Eurajoella ja Eurassa – taustalla laaja lahjusrikosepäily, josta on nostettu syytteitä ympäri Suomea, ja lisää voi olla luvassa Lounais-Suomessakin

Kahta kuntatyöntekijää lahjottiin muun muassa elektroniikalla ja kaasugrillillä. He tilasivat yhtiöltä kunnan laskuun tavaraa tuhansilla euroilla.

| Päivitetty

Satakunnan käräjäoikeus tuomitsi yhden Euran kunnan ja yhden Eurajoen kunnan työntekijän torstaina antamallaan tuomiolla lahjuksen ottamisesta sakkorangaistuksiin.

Lahjuksen antajana on toiminut puhdistusaineiden tukkukauppaan keskittynyt helsinkiläisyhtiö nimeltä Global Group Finland Oy. Yhtiö on asetettu konkurssiin tammikuussa 2019.

Yhtiö toimitti lahjoja työntekijöille kotiin

Syyttäjän mukaan yhtiö on toimittanut kyseisille työntekijöille näiden kotiosoitteisiin erilaisia lahjoja, muun muassa televisioita, puhelimia ja muuta elektroniikkaa. Eurajoen kunnan työntekijälle yhtiö toimitti myös liki 400 euron arvoisen kaasugrillin.

Syyttäjän mukaan kyseisillä lahjoilla on vaikutettu tai pyritty vaikuttamaan työntekijöiden toimintaan palvelussuhteessa.

Työntekijät ovat tehneet yhtiöltä tilauksia edustamalleen kunnalle yhteensä useiden tuhansien eurojen edestä.

Euran tapauksessa teot ajoittuivat vuosille 2011–2018, Eurajoen tapauksessa vuosille 2017–2019.

Kummassakin tapauksessa työntekijöiden katsottiin syyllistyneen lahjuksen ottamiseen, ja heille määrättiin 35 päiväsakon sakkorangaistus.

Lisäksi Euran kunnan työntekijä määrättiin korvaamaan Euran kunnalle tilaajalahjojen arvoa vastaava summa, noin 1500 euroa. Eurajoen kunnalle työskennellyt henkilö taas määrättiin menettämään tilaajalahjojen arvo, sekin noin 1500 euroa, valtiolle.

Tavoitimme myös Euran ja Eurajoen kunnanjohtajat kommentoimaan tilannetta. Lue juttu täällä:

Näin Euran ja Eurajoen kunnanjohtajat kommentoivat lahjuksen ottamisesta tuomittujen tilannetta

Osa laajempaa lahjusrikosepäilyä

Tapaukset liittyvät poikkeuksellisen laajaan lahjusrikosepäilyyn, johon liittyen on nostettu syytteitä eri puolilla Suomea.

Sanomalehti Keskisuomalainen kertoi rikosepäilystä ja sen laajuudesta aiemmin tällä viikolla. Keskisuomalaisen mukaan lahjuksen antajaksi epäillään juuri Global Group Finland Oy:tä.

Keski-Suomessa lahjuksen ottamisesta eri rikosnimikkeillä on Keskisuomalaisen mukaan nostettu syytteet viittä henkilöä vastaan. Lahjusten vastaanottajissa on sekä virkamiehiä että yksityisen puolen toimijoita.

Lahjuksen antamista tutkiva Helsingin poliisilaitos kieltäytyi tutkinnallisista syistä kommentoimasta asiaa lehdelle mitenkään.

Lisäksi Länsi-Savo kertoi aiemmin marraskuussa, että mikkeliläisnainen ja pieksämäkeläismies tuomittiin lahjusten ottamisesta yhtiöltä.

Yksi tai useampi vielä syyteharkinnassa

Länsi-Suomen poliisilta ja syyttäjältä saamista kommenteista selviää, että vastaavia tapauksia saattaa tulla oikeudessa vireille lisää vielä myös Lounais-Suomen poliisilaitoksen alueella.

Euran ja Eurajoen juttujen tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Kirsi Alaspää kertoo, että samassa kokonaisuudessa tutkittiin "muutamia" vastaavia juttuja.

– Ne ovat kaikki menneet syyteharkintaan, ja jutut toimitettiin kaikki yhdelle syyttäjälle, Alaspää sanoo.

Kyseinen syyttäjä on aluesyyttäjä Ville Urpomäki, joka toimi myös Euran ja Eurajoen juttujen syyttäjänä. Hän kommentoi asiaa Länsi-Suomelle varsin tiiviisti.

– Sen voin vahvistaa, että jotain on syyteharkinnassa.

Eli siis joitakin juttuja?

– En ota kantaa siihen, Urpomäki toteaa. Hän ei siis täsmennä, onko juttuja mahdollisesti yksi vai useampia.

Hän ei myöskään kommentoi, mitä kuntaa tai kuntia syyteharkinnassa olevat rikosepäilyt koskevat. Syyteharkinnan aikatauluunkaan Urpomäki ei ota kantaa.

Länsi-Suomi jatkaa mahdollisten uusien lahjusjuttujen seuraamista. Euran ja Eurajoen kunnan työntekijöille annetut tuomiot eivät ole vielä lainvoimaisia.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut