Yksikin lyönti on liikaa

Kuluvalla viikolla vietetään väkivallatonta viikkoa, jolla pyritään tukemaan väkivallattomuuden kulttuuria ja pyritään löytämään rauhallisia ratkaisuja niin lähiympäristössä kuin laajemmaltikin yhteiskunnassa.

Kriisityöntekijä Heidi Väkiparta Rauman kriisikeskus Ankkurpaikasta kertoo, että väkivallan kulttuuri on yhä syvemmällä suomalaisessa yhteiskunnassa.

– Esimerkiksi joillekin nuorille median ja pelien tarjoamassa väkivaltamaailmassa voi syntyä sellainen ajattelutapa, että väkivalta jotenkin kuuluu elämään. Tietyllä tapaa oikean ja väärän raja on hämärtynyt, Väkiparta kuvailee.

Suomen NNKY-liiton järjestämä väkivallaton viikko nostaa esiin väkivallan traumatisoivan vaikutuksen. Selviytymisen kannalta on tärkeää käsitellä traumatisoivaa kokemusta. Läheiset ovat se voimavara, jolla moni selvittää kokemaansa.

Aina väkivallasta ei ole kuitenkaan helppoa puhua läheisten kanssa. Kriisikeskus Ankkurpaikk’ tarjoaa väkivallan uhrille, mutta myös tekijälle, keskusteluapua.

Esimerkiksi perheväkivaltatapauksissa aluksi tekijää ja uhria jututtavat eri työntekijät, ja vasta myöhemmässä vaiheessa tapahtumista keskustellaan yhdessä.

Avun hakeminen Ankkurpaikasta on tehty mahdollisimman helpoksi.

– Väkivaltatapauksissa uhrin ei tarvitse odottaa pitkään apua saadakseen. Meillä pääsee saman viikon aikana juttelemaan tilanteesta.

– Yhä useammin väkivallan uhri on nuoren perheen äiti, jota puoliso pahoinpitelee. Nuorilla perheillä on isot paineet nykyisin. Se altistaa helposti myös väkivallalle.