Yle: Opettajaopiskelijoille jättimätkyt verosotkuista Raumalla

Raumalaisten opettajaopiskelijoiden yhdistys jäsenineen on joutunut verottajan hampaisiin laajasta verojen maksamatta jättämisestä, uutisoi Yle.

Opettajaopiskelijoille tuli maksettaviksi vuosilta 2010-2012 mätkyt, joiden suuruus oli sadoista jopa tuhansiin euroihin.

Opettajaopiskelijoiden yhdistys Pedagos ry on toiminut vuosien ajan käytännössä opiskelijoiden matkailuharrastusten taustayhdistyksenä.

Opiskelijat kuitenkin tekivät yhdistyksen nimissä töitä muun muassa Rauman Lukon jääkiekko-otteluissa, ja siksi verottaja tulikitsi, että yhdistyksen maksamissa rahoissa kyse ei ole stipendeistä vaan palkkioista.

Verottaja katsoi, että matkarahaoissa kyse oli talkootöiden ja yhdistyksen stipendien sijaan palkkioista, joista olisi pitänyt maksaa verot. Verottaja alkoi tutkia yhdistyksen rahaliikennettä vuonna 2013.

Länsi-Suomi kysyi juristilta, miten yleisiä yhdistysten työskentelyyn liittyvät verosotkut ovat. Erityisasiantuntija Petri Heikkisen mukaan vastaavanlaisia tapauksia tulee ilmi sillloin tällöin. Heikkinen on raumalaislähtöinen juristi ja toimii urheilujärjestö Valo ry:ssä.

- Jonkin verran on ollut vastaavanlaisia tapauksia. Vielä 20 vuotta sitten verottaja ei ehkä edes kiinnittänyt näihin huomiota, ja silloin urheilu muutenkin sai elää vähän omassa kuplassaan.

Yhdistystoiminnassa lähtökohtana on, että yhdistyksen jäsenten ei saisi hyötyä toiminnasta taloudellisesti, vaan toiminnan pitäisi olla yleishyödyllistä.

Heikkinen toteaa, että talkootyön rajat eivät aina ole selkeitä. Talkootyöstä ja verotuksesta on olemassa ohjeensa, mutta paljon riippuu myös verottajan tulkinnasta.

- Jos talkootyö on jatkuvaa, säännönmukaista ja organisoitua eikä liity suoraan yhdistyksen tarkoitukseen, verottaja voi katsoa, että kysymys ei ole talkootyöstä. On eri asia käydä kerran haravoimassa kuin työskennellä säännöllisesti.

Ylen uutinen luettavissa täältä.

.