Yle: Suomalaiskoirista on löydetty ihmiseenkin tarttuvaa infektiotautia

Loppuvuodesta 2013 Suomessa tuli ilmi koirien bruselloositapauksia, kertoo Yle.

Brusella canis -tartunta on todettu ainakin narttukoirassa ja joissakin sen pennuista. Kyseessä on jalostuskäyttöön käytettävät puhdasrotuiset koirat, mutta Evirasta ei kerrota, minkä rotuisista koirista on kyse.

Edellinen ja ensimmäinen tautitapaus Suomessa löydettiin vuonna 2008, jolloin bakteeri löytyi ulkomailta tuodusta sekarotuisesta koirasta.

- Suomen tapaukset liittyvät puhdasrotuisten koirien kasvatukseen, sen vuoksi tämä tapaus tulee ottaa vakavammin kuin tuo aiempi tapaus, Eviran erikoistutkija Eija Seuna selvittää.

Koirasta koiraan sekä koirasta ihmiseen tarttuva tauti on vaikea hoitaa ja sen suhteen tulisi olla varuillaan. Tauti on ulkomaista alkuperää ja sen reittiä selvitetään. Tauti tarttuu ihmiseen todennäköisimmin silloin, jos ihminen antaa koiralle synnytysapua.

- Kyseessä on ns. sukupuolitauti eli bakteereja on eniten koiran kohtueritteessä ja muun muassa sikiökalvoissa, Seuna sanoo.

Suositusten mukaan tartunnan saanut koira tulee lopettaa. Tartunnan saaneen ihmisen oireet ovat usein lieviä tai oireita ei havaita lainkaan. Ihminen voi saada vaikeitakin oireita, mutta usein oireet ovat kuumeilua, infektio-oireita tai yskää.