Yleisöltä murskapalaute Fåfängan suunnitelmille - mikään rakentaminen ei käy

Kylpylähotellia noustiin puolustamaan vain yhdessä mielipiteessä. Samoin oli mökkikylävaihtoehdon laita.

Kylpylähotellin sijoittaminen Rauman Fåfängaan on saanut murskapalautteen yleisöltä. Vastustus tulee esiin mielipiteissä, joita on jätetty alueen kaavaluonnoksista. Toistakin luonnosvaihtoehtoa vastustetaan. Suosiota ei siten saa myöskään saaristokylämäinen, matalampien sauna- ja mökkirakennusten kokonaisuus.

Kylpylähotellia ja mökkikylää puolustettiin yhden mielipiteen verran kumpaakin, kertoo Rauman kaavoitusjohtaja Juha Eskolin. Lopuissa yleisön jättämissä kannanotoissa oltiin varauksellisia rakentamisen suhteen ylipäätään.

Yli sata nimeä

Fåfängan kaksi kaavaluonnosta oli nähtävillä ja kaiken kansan kommentoitavina marraskuun lopulle saakka. Nyt kommentit on kerätty koosteeksi kaupungin kaavoitusosastolla. Mielipiteitä on jätetty yhteensä 14 kappaletta, joissa on yhteensä mukana 147 allekirjoittajaa.

Yksi mielipiteistä on 129 allekirjoittajan yhteisadressi. Siinä vaaditaan, että Fåfängan niemi säilytetään rakentamattomassa ja luonnontilaisessa muodossa kuitenkin niin, että siellä on hoidettua virkistysaluetta. 

Rakentamista alueelle vastustavat myös useat yhdistykset. Esimerkiksi Merskan saunaa isännöivät SAK:n Rauman Ammattillinen paikallisjärjestöstö RAP ry ja Rauman Työväen Urheilijat ry ovat tällä kannalla.

Varauksia myös viranomaisilla

Viranomaistahot ovat niin ikään varauksellisia rakentamista kohtaan. Ely-keskuksen lausunnossa todetaan, ettei kylpylähotellin sisältävä vaihtoehto sovi alueelle maisemallisten syiden vuoksi eikä luonnontilan ja kulttuuriympäristön säilyttämisen kannalta. Saaristomökkien kylä ei sekään olisi sellaisenaan hyvä. Lausunnon mukaan sen toteuttaminen vaatisi jatkokehittelyä, jotta se voisi soveltua alueelle.

Satakunnan museon mukaan rakentamisen ei myöskään pitäisi poiketa nykyisestä tilanteesta. Toisaalta taas hotellin sijoituspaikkaa voisi hakea hieman kauempaa rannasta. Satakuntaliiton näkemys sen sijaan on, että alue tulisi säilyttää luonnontilaisena, koska ylemmät kaavatasot ohjaavat niin.

Jatkossa vain yksi

Fåfängan maankäytöstä on ollut esillä kaksi luonnosta. Valmiissa kaavaehdotuksessa vaihtoehtoja on aikanaan enää yksi. Kaavoitusjohtaja Eskolin ei vielä ota kantaa siihen, kumpaa tai millaista vaihtoehtoa lähdetään viemään eteenpäin kaavaehdotukseksi.

– Tätä täytyy pureksia ja jutella muutenkin laajemmin asiasta ennen kuin otan kantaa. Parempi niin. Joka tapauksessa kaavoittajan on tästä muodostettava jossain vaiheessa oma kanta, se ei tästä mihinkään muutu.

Kaavoituksen valmistelevana elimenä Raumalla toimii kaupunginhallituksen kaavoitusjaosto. Se kokoontuu noin kerran kuukaudessa, seuraavaksi tammikuun lopulla.

– Uskoisin, että seuraavassa tai sitä seuraavassa kokouksessaan kaavoitusjaosto pohtii, mikä on seuraava askel. Kaikki on mahdollista.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut