Ylen uusi dokumenttisarja kertoo neljästä U:gin autotehtaan sankarista – "He ovat avanneet elämänsä ja sielunsa meille"

Angel Arubi on yksi tehtaan sankareista. Hän tuli Suomeen pelatakseen ammattilaisjalkapalloa Turun Interissä, mutta jalkavamma kariutti suunnitelmat. Kuva: Petri Kuokka

Yle TV1:llä näytetään 25.9. alkaen dokumenttisarja, jossa kerrotaan neljän Valmet Automotiven Uudenkaupungin autotehtaalla työskentelevän ihmisen tarina.

Tehtaan sankarit – Onnea etsimässä -nimisen kahdeksanosaisen dokumentin keskiössä ovat Topi, Tanja, Angel ja Stina, jotka ovat kukin oman elämänsä käännekohdassa.

23-vuotias Topi Kauppinen on Ylen tiedotteen mukaan "sanavalmis Savon lahja mualimalle". Angel Arubi taas on muuttanut Suomeen Nigeriasta pelatakseen ammattijalkapalloa, mutta jalkavamma on estänyt pelaajasopimuksen syntymisen.

Tanja Leino on Vantaalta kotoisin oleva pätkätyöläinen, jolla on "erityinen tarve saada vakituinen työpaikka, sillä hänellä on menneisyydessään synkkä ajanjakso, joka on vienyt hänet taloudelliseen perikatoon ja mielen maahan".

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Tanja Leinolla on kova tarve saada vakituinen työpaikka, koska hän on joutunut menneisyydessään taloudellisiin ongelmiin. Kuva: Petri Kuokka

Stina Vehviläinen on puolestaan nelikymppinen kotiäiti Akaan Viialasta. Hän suunnittelee perheinenen muuttoa Uuteenkaupunkiin, mutta muutto ei suju noin vain, sillä perheeseen kuuluu myös iso sika nimeltään Bill Gullinen. Billiä ei ihan joka paikkaan niin vain huolitakaan.

Liki 4000 uutta työntekijää vuosina 2016–2018 palkannut autotehdas on ohjelman tekijöiden mukaan kuin kansainvälistynyt nyky-Suomi – vain pienoiskoossa. Joukkoon mahtuu miehiä ja naisia, vanhoja ja nuoria, kantasuomalaisia ja maahanmuuttajia.

Sarjassa tästä ilmiöstä kerrotaan neljän ihmisen tarinan kautta.

Länsi-Suomen haastattelema ohjaaja Tommi Ketonen kertoo jopa häkeltyneensä siitä, miten avoimesti päähenkilöt kertoivat vaikeistakin asioista.

– Se on melkein ainutlaatuista. He ovat avanneet elämänsä ja sielunsa meille, Ketonen sanoo.

Tehtaan sankarit – Onnea etsimässä näytetään kahdeksassa osassa Yle TV1:llä tiistaisin klo 20, alkaen 25. syyskuuta. Ohjelma tulee lisäksi katsottavaksi myös Yle Areenaan.

Lisää aiheesta

Autotehdas käynnisti uuden mallin tuotannon

Turun kauppakamari palkitsi autotehtaan työllistämistoimet

Autotehdas ylsi tuotantoennätykseen

Autotehdas palkkaa taas tuhat uutta työntekijää