Yli 1 700 ihmistä on hakenut sukupuolen vahvistamista omalla selvityksellä

Hakijoista yli 60 prosenttia on myös vahvistanut hakemuksensa, ja tieto heidän sukupuolestaan on korjattu väestötietojärjestelmään.

Sukupuolen vahvistamista omalla selvityksellä on hakenut yli 1 700 ihmistä sen jälkeen, kun se on tänä vuonna tullut mahdolliseksi, kertoi Digi- ja väestötietovirasto (DVV) perjantaina.

Sukupuolen vahvistamista on voinut hakea omalla selvityksellä 3.4.2023 alkaen. Tuolloin voimaan tulleen lakiuudistuksen jälkeen sukupuolen vahvistamiseen ei ole tarvinnut lääketieteellistä selvitystä.

Sukupuolen vahvistaminen tarkoittaa, että ihmisen väestötietojärjestelmään merkitty sukupuoli korjataan hänen omaa sukupuoli-identiteettiään vastaavaksi.

Hakemuksia tehtiin DVV:lle lakiuudistuksen ensimmäisenä päivänä lähes kolme kertaa se määrä kuin koko vuoden 2022 aikana. DVV:n henkikirjoittaja Kaisa Myrskyn mukaan virastolle tuli aikaisemmin noin 20 hakemusta kuukaudessa.

– Huhtikuussa, kun lakiuudistus tuli voimaan, hakemuksia tuli yli 1 000, joten hakemusten määrän nousu oli melkoinen. Nyt hakemusten määrä on kuitenkin tasoittunut noin sataan kuukaudessa, ja ne voidaan käsitellä sujuvasti, Myrsky sanoo tiedotteessa.

Oikeudellisia ja käytännön vaikutuksia

Hakijoista 64 prosenttia on myös vahvistanut hakemuksensa, ja heidän sukupuoltaan koskeva tieto on korjattu väestötietojärjestelmään. DVV on runsaan puolen vuoden aikana vahvistanut siis yli tuhannen ihmisen sukupuolen. Hakemus pitää vahvistaa kuuden kuukauden kuluessa tai se raukeaa. Viraston mukaan pieni osa hakemuksista on rauennut myös sen takia, että hakija on perunut hakemuksensa.

DVV pyrkii ratkaisemaan hakemukset noin kahdessa viikossa siitä, kun hakija on vahvistanut hakemuksena.Sukupuolen vahvistamisella on sekä oikeudellisia että käytännöllisiä vaikutuksia. Hakija tarvitsee esimerkiksi uuden henkilöllisyystodistuksen ja uudet pankkitunnukset, sillä hänen henkilötunnuksensa muuttuu.

Noin joka neljäs hakija on DVV:n mukaan hakenut samalla myös nimenmuutosta. Ensimmäinen sukupuolen vahvistamisen yhteydessä tehtävä etunimenmuutos on maksuton, kun etunimi muutetaan vastaamaan hakijan sukupuoli-identiteettiä.

Minja Viitanen, STT

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut