Yli 30 vuotta keikkailua ja viimein Rauma Bluesiin!

Wentus Blues Band on tehnyt pitkän kansainvälisen uran. Rauma Bluesissa se esiiintyy ensimmäistä kertaa.

Eipä ole aiemmin kysytty, tuumaa Wentus Blues Bandin basisti Robban Hagnäs kysymykseen siitä, miten voi olla mahdollista, että yli 30 vuotta soittanut kotimainen bluesbändi esiintyy Rauma Bluesissa ensimmäistä kertaa vasta nyt.

Kysyntää ei toisaalta ole ollut toisellekaan kotimaiselle bluestapahtumalle, Puistobluesille, sillä sielläkin Kokkolasta kotoisin oleva bändi soitti kesäkuussa ensi kertaa.

– Festivaalit Suomessa ovat vihdoin heränneet, basisti nauraa, mutta jatkaa, että kyse taitaa sittenkin olla enemmän yhteensattumista.

Lauteille alkuillasta

Raumalla bändi avaa tämäniltaisen Rauma Bluesin.

– Vaikka ollaan illan ensimmäinen esiintyjä, tarkoitus on antaa yleisölle show, jonka porukka muistaa kun lähtee pois. Blueshan ei ole tylsää musaa, se on arjen huolien unohtamista ja hauskanpitoa, sanoo Hagnäs.

Rauma Blues on Wentus Blues Bandillekin tuttu tapahtuma, vaikka se nouseekin lauteille ensi kertaa vasta nyt. Tapahtumalla on hyvä maine alan muusikoiden keskuudessa.

– Puistoblues on ehkä yleisömäärältään isompi, mutta Raumalla ohjelmisto on aina ollut tarkasti suunniteltu ja buukkauksissa on tehty hyvää työtä. Esiintyjät ovat mielenkiintoisia ja ajan ytimessä olevia. Rauma Blues on pysynyt puhtaana bluesfestarina, jollaisena sitä voikin pitää yhtenä tärkeimmistä Suomessa, kiittelee Hägnäs.

Ladun avaaja muille

Wentus Blues Bandilla on pitkä historia autotallibändistä kansainvälistä uraa tehneeseen blueskokoonpanoon. 1990-luvulla se avasi tietä, hiihti polkua, kuten Hägnäs sanoo, muillekin ulkomaille mieliville bändeille.

– Esiinnyimme Ruotsissa, Tanskassa ja Saksassa.Kansainvälisyys oli perua bändin kotikaupungista Kokkolasta, josta basistin mukaan oli yhtä lyhyt matka Ruotsin puolelle Uumajaan kuin Seinäjoelle. Sittemmin eri maita on ehditty kouluta yli 20.

Bluesgenrellä menee Hagnäsin mukaan nykyään melko mukavasti Suomessa, uusia bändejä on putkahdellut ja nuorille soittajille on esikuvia.

– Esimerkiksi Erja Lyytinen varmasti on sellainen nuorille naisille.

Vierivä kivi ei sammaloidu

Uusiutuminen. Se on sana, joka Hagnäsistä selittää bändin pitkän uran.

– Koko ajan ollaan mietitty sitä, mitä tehtäisiin seuraavaksi. Sitä jatketaan niin kauan kuin ideoita ja inspiraatiota riittää.Bändi oli pitkään amerikkalaisten maineikkaiden bluesartistien säestäjänä. Se myös toi useita kansainvälisiä bluesmuusikoita Suomeen.

– Se oli meille kuin oma musakoulu sieltä kadun puolelta.

Sanottavaa riittää vielä

Hagnäs sanoo, että yhtye on nyt parempi kuin koskaan.

– Vuodet tien päällä näkyvät soitossa ja esiintymisessä. Sanottavaakin on nyt enemmän kuin aiemmin, ja sitä bluesissa kuuluukin olla.

Bändi julkaisee uutta musiikkia alkusyksystä. Tuore albumi Too Much Mustard ilmestyy perjantaina 13.9. Albumi on äänitetty yhteistyössä legendaarisen kitaristi-laulaja Duke Robillardin kanssa tämän Lakewest Recording -studiolla Rhode Islandilla.

Robillardin ja bändin yhteinen historia juontaa juurensa yhtyeen uran alkutaipaleelle, vuoteen 1987, jolloin se soitti artistin lämmittelybändinä Kokkolassa. Silloista rumpalia lukuun ottamatta WBB:n jäsenet olivat niin nuoria, että saivat soittaa ravintolassa vain sillä ehdolla, että myös heidän vanhempansa olivat paikalla.

Robillard toimii myös albumin tuottajana ja soittaa useimmilla levyn raidoilla kitaraa.

Cohenia uudessa kuosissa

Albumin sisällöstä noin puolet on bändin omaa tuotantoa. WBB:n tyylisuntaa Hagnäs kuvailee bluesrokiksi, jossa on vaikutteita monesta suunnasta.

– Sellaista sekamelskaa. Me olemme urallamme säestäneet kaikenlaisia artisteja, niin soul-laulajia, rokkareita kuin Missisippi-bluesin tulkitsijoita.

Levyltä löytyy myös uusia versioita Robillardin ensimmäisiltä levyiltä tutuista kappaleista. WBB versioi uusiksi muun muassa Holmes Brothersin, Tom Waitsin ja Leonard Cohenin tuotantoa.

Elokuun puolivälissä levyltä julkaistaan maistiaisina tulkinta Cohenin hitistä First We Take Manhattan.

Rauman Bluesin pääkonsertti tänään 10.8. klo 17 alkaen. Muut esiintyjät: Trickbag, John Németh, John Primer ja Shemekia Copeland.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut