Yli 400 pakeni sisällissotaa Raumalta – naisia, lapsia, sairaita ja haavoittuneita

Historiantutkija Tuomas Hoppu kertasi kansaa jakaneen sodan vaiheita Tammisunnuntain perinnejuhlan esitelmässään.

Raumalla on vietetty sisällissodan alkamispäivän juhlaa 1930-luvulta alkaen. Vapaussodan Rintamamiesten Liiton naisjaoston alkuun panema perinne jatkui sunnuntaina Nuortentalossa.

Vakka-Suomen Suojeluskuntain Perinneyhdistyksen puheenjohtaja Mika Wessmanin mukaan isänmaallisen arvokasta perinnettä on tarkoitus jatkaa myös tulevaisuudessa.

– Raumalla on laaja maanpuolustusyhteisöjen verkosto, joille traditioiden vaaliminen on tärkeää.

Päällystö toi kurin

Sisällissodan katsotaan alkaneen tammikuun viimeisenä sunnuntaina vuonna 1918, kun valkoiset aloittivat venäläisten aseistariisunnan Etelä-Pohjanmaalla.

– Sisällissodassa ei taistellut kahta armeijaa vastakkain. Vain valkoisilla oli päällystöä ja heidän mukanaan auktoriteetti ja sotilaskuri. Kun upseereita ei ole, syntyy erimielisyyttä käskyvallasta, juhlaesitelmän pitänyt filosofian tohtori Tuomas Hoppu valotti.

Valkoiselle armeijalle antoivat pienen edun myös paremmat varusteet.

– Valkoiset tulivat yleensä ns. paremmista piireistä, joten heillä oli mahdollisuuksia hankkia parempia kamppeita.

Sodan syttyessä punaisille oli tärkeää, että heille luvattiin aseita Venäjältä. Aseistus oli kuitenkin molemmilla puolilla lähinnä venäläistä. Venäjällä bolsevikit olivat tappaneet upseereita, mikä sai osan venäläisistä upseereista osoittamaan Suomessa tukensa valkoisille.

Pakolaisjuna Raumalta

Huhtikuun 10. päivänä 1918 Raumalla lastattiin evakuointijunaan yli 400 pakolaista. Junassa kohti itää lähti naisia, lapsia ja sairaita sekä sodassa haavoittuneita punaisia Rauman lisäksi ainakin Köyliöstä, Lapista ja Kiukaisista.

– Juna eteni Kauttuan ja Säkylän kautta idän suuntaan ja päätyi Viipuriin. Kun valkoiset muutamia päiviä myöhemmin valtasivat Viipurin, junassa ollut väki pakeni lopulta Kouvolaan.

Sisällissodasta voi oppia

Juhlan ohjelmaan runonlausunnalla osallistunut Ruusu Ahonen pohti, kuinka nuortenkin olisi tärkeää olla tietoisia menneistä vaiheista.

– Sisällissotaan liittyy kamalia muistoja kansan jakautumisesta kahtia. Me voimme siitä kuitenkin oppia ja ymmärtää, miten voidaan pysyä yhtenäisenä.

Juhlaväki sai kuulla myös puhallin-, piano- ja laulumusiikkia musiikkiopiston opiskelijoiden ja Veteraanikuoro Rauman Iskun esityksinä.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut