Yli puolet pyöräilijöistä käyttää pimeällä valoa

Pyörässä etuheijastimen on oltava valkoinen ja takaheijastimen punainen. Etuvalo saa olla kiinteää tai vilkkuvaa valoa näyttävä. Kuva: Nina Mönkkönen/Liikenneturva.

Liikenneturvan seurantojen mukaan reilusti yli puolella pyöräilevistä on pimeän aikaan valo. Punainen takavalo palaa edelleen vain harvalla. Se löytyy noin joka kuudennelta pyöräilijältä.

Liikenneturvan mukaan pyöräilijöiden valojen käytössä on vielä parannettavaa, mutta suunta on oikea. 

-Pimeällä, hämärässä, sadekelillä tai kun näkyvyys on muutoin heikentynyt, on pyörän ja pyöräilijän näkyvyys tärkeä turvallisuustekijä. Pyörän valo on tarpeen, polkee sitten pimeällä metsätiellä tai valaistussa taajamassa, huomauttaa Liikenneturvan yhteyspäällikkö Leena Piippa.

Pyörässä on oltava vaaleaa valoa näyttävä etuvalo pimeällä tai hämärässä ajettaessa sekä etu-, taka- ja sivuheijastimet. 

Etuheijastimen on oltava valkoinen ja takaheijastimen punainen. Etuvalo saa olla kiinteää tai vilkkuvaa valoa näyttävä. Punainen takavalo ei pyörässä ole vielä pakollinen, mutta se lisää pyöräilijän näkyvyyttä pimeän ja hämärän aikaan liikuttaessa. Liikenneturvan seurantojen mukaan noin joka kuudes (16 %) pyöräilijä käyttää jo takavaloa. 

Kolme neljästä Liikenneturvan kyselyyn vastanneesta autoilevasta kertoo joutuneensa viimeisen vuoden aikana tilanteeseen, jossa on ollut hankaluuksia havaita valoton polkija.

Valon käytön lisäksi pyöräilevän on hyvä kiinnittää huomiota polkutahtiin ja suhteuttaa ajonopeus olosuhteiden mukaiseksi.