Yli puolet suomalaisista laskisi veneilyn promillerajaa

Enemmistö suomalaisista pitää ruorijuopumuksen promillerajaa liian korkeana.

Tulos selviää LähiTapiolan teettämästä kyselystä.

Joka toinen laskisi sen veneilyssä samalle tasolle kuin tieliikenteessä ja joka neljäs jopa nollaan. Alkoholi on vuosittain osallisena monissa veneilykuolemissa. Poliisi muistuttaa, että tuomio ruorijuopumuksesta voi rapsahtaa myös kevyemmästä humalatilasta.

Alkoholi ja veneily eivät sovi yhteen, ja etenkin nykyisessä ruorijuopumuksen promillerajassa on laskun varaa, katsoo moni suomalainen. 

Kyselyn vastaajista 54 prosenttia on sitä mieltä, että huviveneilyn promillerajaa pitäisi laskea nykyisestä 1,0 promillesta. Laskun kannattajista noin puolet alentaisi sen 0,5 promilleen eli samalle tasolle kuin tieliikenteessä. Joka neljäs on valmis tiputtamaan promillerajan vesillä suoraan nollaan.

Laskuun ei näe tarvetta noin joka kolmas kyselyn vastaajista. Naiset kannattavat laskua hieman miehiä useammin, ja samoin useimmat maaseutumaisissa kunnissa asuvista ovat sen kannalla.

- Itsekin veneilevänä olen aina ihmetellyt, miten laki sallii veneilyssä korkeamman promillerajan kuin autoilussa. Vesi on ympäristönä jopa tienpintaa haastavampi, sillä aallot heiluttavat venettä ja keli voi muuttua yllättäenkin. Yhden promillen humalatila heikentää jo huomattavasti veneilijän tasapainoa, tarkkaavaisuutta ja reaktiokykyä, sanoo toimitusjohtaja Olli Aakula LähiTapiola Varsinais-Suomesta.

_logo_meren_vuosi.svg