Yli tuhat kiloa perunaa ja reilu kolmesataa kiloa lihaa – Rauman Marttojen perinteinen Pitsiviikon lapskoussi valmistuu tänä vuonna Eurassa

Raumalaista perinneruokaa keitellään kuluvan viikon aikana maanantaista perjantaihin.

| Päivitetty

Maku alkaa olla kohdillaan. Ulla-Riitta Ylitalo (vas.) ja Leena Adnsten tarkastavat maun ja Euran koulukeskuksessa tehty lapskoussi lähtee Raumalle myyntiin.

Rauman marttayhdistyksen aktiivit ovat aloittaneet lapskoussin teon Euran koulukeskuksessa jo aamukuudelta, lihat perinneruokaan on kypsennetty perjantaina. Puoli yhdeksän aikaan maanantaiaamuna alkaa olla valmista. Ulla-Riitta Ylitalo ja Leena Andsten ottavat lusikat käteensä ja koemaistavat suuressa kattilassa muhivaa lihaperunamuhennosta.

– Suolaa tarvitaan ehkä lisää, naiset tuumaavat.

Raumalta ei löytynyt tiloja

Pitsiviikon perinteinen lapskoussi valmistuu tänä vuonna poikkeuksellisesti Eurassa – Raumalta kun ei sopivia tiloja ja astioita löytynyt.

– Eura oli lähin paikka, josta sellaiset löytyivät, Sirkka Järvinen sanoo.

Eurasta valmis ruoka lähtee lämpövaunuissa Raumalle, jossa sitä myydään Pyhän Ristin kirkon pihamaalla.

Raumalaista perinneruokaa keitellään kuluvan viikon aikana joka päivä perjantaihin saakka.

– 3 000 annosta, 1150 kiloa perunaa ja 310 kiloa lihaa, Järvinen tietää.

Silti se lähes poikkeuksetta joka vuosi loppuu kesken.

Lapskoussin kylkeen pyöritellään yli 400 sämpylää päivittäin, mutta topseilvellinkiä ja pankakkoa ei tällä kertaa ole tarjolla.

Perinneruokaa jo 50 vuotta

Vuonna 1936 perustetun Marttayhdistyksen lapskoussin myynnillä on pitkä historia ja perinneruokaa on myyty Pitsiviikolla samalla reseptillä jo 50 vuotta.

– Emme ole lähteneet jalostamaan, Järvinen kertoo.

Raaka-aineeet peruna, naudan- ja sianliha, sipuli ja maustepippuri keitetään kasvisliemessä.

Valmis lapskoussi saa jäädä krouviksi.

– Peruna saa olla kokkareista, muusia siitä ei pyritä tekemään.

Työ on helpottunut alkuvuosikymmenistä, sillä perunat tulevat valmiiksi kuorittuina. Aiemmin ne kuorittiin käsin.

– Silti kyseessä on vuoden isoin urakka, martat sanovat.

Lapskoussin teko aloitettiin aikanaan kenttäkeittiössä. Sitä myytiin pitkään Pinnalan pihassa, mutta viime vuosina myyntipaikka on ollut kirkon piha.

– Se on osoittautunut hyväksi paikaksi, jonne ihmiset löytävät hyvin, Seija Paavola marttayhdistyksestä kertoo.

Rauman Marttayhdistyksen lapskoussia myydään perjantaihin saakka Pyhän Ristin kirkon pihamaalla klo 11–14 tai niin kauan kuin ruokaa riittää.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut