Yli viiden tunnin venynyt aluevaltuusto oli menettää päätösvaltaisuutensa – valtuutettu haettiin aulasta hattu kourassa päättämään

Eeva Kalli (kesk.) tarjosi palveluverkkosuunnitelmaan vaihtoehtoisen mallin.

| Päivitetty

Eeva Kalli (kesk.) otti aluevaltuuston kokouksessa suuren roolin pienten kuntien palveluita puolustaessaan.

Kuusi äänestystä ja yli viisi tuntia keskustelua.

Siinä Satakunnan hyvinvointialueen vuoden viimeinen aluevaltuusto pähkinänkuoressa.

Viidennen tunnin täytyttyä kokous oli menettää päätösvaltaisuutensa, kun salissa oli enää minimimäärä edustajia päällekkäisten kunnanvaltuuston kokousten alettua.

Joonas Immosen (kesk.) eroanomusta käsitelleen pykälän kohdalla hänen äitinsä Niina Immonen (ps.) huomasi esteellisyytensä, ja saliin jouduttiin hakemaan jo kunnanvaltuuston kokoukseen suunnannut edustaja.

Niinpä aulasta yhytetty Kari Hannus (kok.) riensi paksu talvitakki päällään ja pipo kourassa paikalle ja kokous pääsi jatkumaan.

Hieman tätä ennen yleisen hulinan keskellä karvialainen Voitto Raita-aho (sd.) hätisteltiin puhujapöntöstä, sillä hän yritti tarjota ponsiesitystään vielä käynnissä olleen pykälän aikana.

Kalli puolusti lähipalveluita

Suurimman huomion kokouksessa sai odotetusti palveluverkkosuunnitelma.

Keskustan valtuustoryhmä oli varautunut yli kolmeen tuntiin venyneeseen keskusteluun väkevästi.

Ensin valtuusto äänesti euralaisen Eeva Kallin (kesk.) esittämän palveluverkkosuunnitelman palautusesityksen kumoon äänin 21–47.

Seuraavaksi Kalli tarjosi äänestykseen puolueensa valmistelevaa vaihtoehtoista palveluverkkosuunnitelmaa.

Länsi-Suomen käsiinsä saaman esityksen ydin oli pitää perus- ja lähipalvelut voimissaan jokaisessa kunnassa. Tämä ehdotus äänestettiin nurin äänin 21–43. Yksi valtuutetuista äänesti tyhjää.

Kalli jätti heti äänestyksen jälkeen pöytäkirjaan eriävän mielipiteen. Hän sai taakseen koko valtuustoryhmänsä.

– Tämä suunnitelma käytännössä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi Säkylän, Kokemäen, Nakkilan ja Eurajoen terveyskeskukset loppuisivat. Haluaisimme niiden jatkavan, ne eivät varmasti tarvitse niin paljon neliöitä kuin nyt.

– Pitäisi aidosti neuvotella kuntien kanssa. Säkylästä ja Kokemäeltä on jo suoraan sanottu, että puolet pienemmät tilat riittäisivät. Se olisi heti vuokrakuluista pois, Kalli kertoi kokouksen jälkeen Länsi-Suomelle.

Hän näki tärkeänä, että niin sanotussa yleissuunnitelmassa olisi kirjattu perus- ja lähipalveluiden osalta kyseisiin kuntiin muitakin vaihtoehtoja.

– Tulemme jatkossakin puolustamaan näitä siinä kohtaa, kun nämä toimipisteet tulevat päätöksen alle, Kalli lupasi.

Ryhmärahat leikkauskohteena

Maanantaisessa aluevaltuustossa käsiteltiin myös talousarvio ja suunnitelmaa tuleville vuosille.

Valtuutetuilla oli yhteinen huoli hyvinvointialueen taloustilanteesta ja siitä, että vuosina 2025 ja 2026 jää alijäämää katettavaksi yli 90 miljoonaa euroa.

Samaan aikaan valtuustoryhmät halusivat talousarvion pohjaesitykseen yksimielisesti muutoksen, että järjestöavustusten määrää nostetaan 250 000 euroa.

Raumalaisvaltuutettu Jami Toivonen (ps.) ehdotti, että summa olisi leikattu pois nykyisistä valtuustoryhmien saamista tuista. Niitä jaetaan puolueille 5 000 euroa per valtuutettu eli yhteensä 345 000 euroa.

– Vähän viime hetkillä tämä asia muuttui, ehkä siitä jää sitten se glamour pois. Tämä talouden tilanne on todella huono, mutta samalla halutaan lisätä tätä alijäämää.

– Siinä jäisi valtuustoryhmille vielä tonnin per nuppi, Toivonen laskeskeli kannatetussa vastaesityksessään.

Äänestyksen jälkeen ryhmärahat päätettiin pitää entisellään äänin 56–13.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut