Ylilääkäri: Rauman koronatilanne on heikentynyt, eivätkä kaikki tartunnat liity telakkaan – rokotteiden ottaminen yhä erittäin tärkeää

Tartuntoja kirjattiin tänään viikonlopun tauon jälkeen lähes 30. Ilmaantuvuusluku on ollut yhtä korkea viimeksi maaliskuussa.

Rauman koronatilanne on "heikentynyt entisestään", toteaa Rauman kaupungin terveyspalveluiden johtava ylilääkäri Hannu Nordqvist. Länsi-Suomi kysyi kaupungin koronatilanteesta Nordqvistiltä, joka kommentoi asiaa sähköpostitse.

– Viimeisen kahden viikon aikana tietoon on tullut yli 220 covid-positiivista, joiden johdosta on selvitelty satoja altistumisia, Nordqvist kertoo.

Telakan tapauksia näistä on viimeisimmän tiedon mukaan noin 165.

Uuden käytännön mukaisesti THL:n tilastokirjaukset olivat tauolla viikonlopun ajan. Maanantaina Rauman sarakkeeseen kirjattiin jälleen 29 uutta tartuntaa.

Länsi-Suomen keräämien tietojen mukaan ilmaantuvuusluku nousi Raumalla tämän myötä yli 500:n. Koronatartuntojen ilmaantuvuusluku Raumalla 100 000 asukasta kohden viimeisen kahden viikon ajalta on nyt noin 535.

Länsi-Suomi kerää tietonsa THL:n rajapinnasta, eivätkä THL:n tiedot näemmä ole aivan yhteneväiset Rauman kaupungin tietojen kanssa: THL:n mukaan tartuntoja on kirjattu Raumalle 209. Kaupungin omilla luvuilla ilmaantuvuuslukukin olisi siis vielä jonkin verran korkeampi.

 Kaikki tartunnat eivät liity telakkaan

Viimeisen viikon aikana kaupunki on kertonut myös useista mahdollisista altistustilanteista eri puolilla Raumaa, esimerkiksi ravintoloissa ja kuntosaleilla.

Hannu Nordqvistin mukaan kaikissa tapauksissa tartunnan lähde ei ole selvillä, eivätkä kaikki tartunnat myöskään liity telakkaan.

– Kyseessä on ensisijaisesti "rokottamattomien epidemia". Toki kahdesti rokotettukin voi covid-tartunnan joskus saada, mutta rokottamattomalle riski on 17-kertainen. Jos rokotettu saa covid-tartunnan, taudinkuva on yleensä merkittävästi lievempi kuin rokottamattoman sairastuessa, Nordqvist toteaa.

Raumalaisista 56,7 prosenttia on saanut koronarokotteen toisen annoksen. Onkin Nordqvistin mukaan edelleen erittäin tärkeää huolehtia rokotusten ottamisesta sekä muusta tartuntojen ehkäisystä, kuten maskien käytöstä ja käsien pesusta.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut