Ylioppilasjuhlat vaarassa koronaviruksen takia: "Surullista, jos todistus tulee postissa"

Yhteinen ohjeistus lakkiaisten järjestämisestä helpottaisi epätietoisuutta.

| Päivitetty

Koronavirus vaikuttaa lähes kaikkeen. Lukioissa jännitetään tällä hetkellä, miten reilun 20 000 kevään uuden ylioppilaan lakkiaisten käy. Lakkiaisten pitäisi olla tänä keväänä 30. toukokuuta.

– Tässä odotellaan valtioneuvoston linjauksia ja seurataan tilannetta, Rauman Lyseon lukion rehtori Jussi Paavola toteaa.

Vaihtoehtona elokuun viimeinen lauantai

Paavola on ollut yhteyksissä opetushallitukseen, jossa yhtenä vaihtoehtona on mietitty lakkiaisten siirtämistä. Esille on heitetty ajatus, että lakkiaiset voitaisiin pitää elokuun viimeisenä lauantaina eli 29.8.

Jos siirto tulee, Paavola kannattaa elokuun viimeistä lauantaita. Syyskuulle ei juhlia kannata lykätä, sillä silloin nuoret ovat jo opiskelemassa, armeijassa tai vapaavuotta viettämässä kuka missäkin.

– Olisi hyvä olla selkeä päivämäärä. Lisäksi lakkiaisia ei järjestetä ihan sormia napsauttamalla, joten ihan koulujen alkuun niitä olisi hankala saada, Paavola pohtii.

Raumalla keväällä valmistuu noin 170 ylioppilasta. Niinpä juhlien pilkkominen kymmenen hengen ryhmiinkään ei onnistu.– Siinä saisin minäkin pitää aika monta puhetta, Paavola nauraa.

Paavola suree nuorten puolesta, sillä he ovat juhlansa ansainneet. Mutta selvää on, ettei juhlia järjestetä terveyden uhalla.

Paras ratkaisu Paavolan mielestä olisi se, että opetushallitukselta tulisi yhteinen ohjeistus, jonka mukaan sitten lukioissa toimitaan.

Mutta nyt vain odotellaan ainakin 13. huhtikuuta saakka. Raumalla on kevään lakkiaisiin varattu jäähalli, eikä varausta ainakaan vielä lähdetä perumaan.

Eurajoella myönnetään: "huonolta näyttää"

Myös Eurajoella odotellaan opetushallituksen ohjeistusta. Vt. rehtori Ilkka Heikkilän mukaan Eurajoella riittää, kunhan tieto saadaan huhti-toukokuun vaihteessa.

– Mutta kyllä tilanne perinteisen ajankohdan kannalta näyttää huonolta.

Eurajoella lakitettavia on noin 50, joten palastelu ei heilläkään ole varteenotettava vaihtoehto.

– Lakkiaiset ovat jokaiselle ikäluokalle iso juttu. Esimerkiksi yliopistosta valmistumista ei juhlita samalla tavalla, Heikkilä sanoo.

Lukion päättäminen on ikäluokalle yhteinen juttu. Heikkilä olisikin valmis siihen, että lakkiaisia juhlittaisiin syyskesällä.

Eurassa kysytään nuorten mielipidettä

Euran lukion rehtori Jukka Pirttimäki ei ole aivan vakuuttunut siitä, että lakkiaisten juhliminen syksyllä olisi hyvä ajatus.

– Nuoret ovat syksyllä jo uudessa elämäntilanteessa. Osa on jo opiskelemassa, osa armeijassa. Kaikki eivät ehkä tulisi paikalle.

Eurassakaan ei lakkiaisia ole vielä suunniteltu sen enempää. Pirttimäki epäilee kuitenkin vahvasti, ettei niitä ainakaan toukokuun lopussa juhlita; ainakaan perinteisin menetelmin.

– Onhan meillä etäopetusvälineet ja -yhteydet. Josko sitten vaikka jotakin sitä kautta samaan aikaan yhdessä.

Ennen kuin päätöksiä ryhdytään tekemään, Pirttimäki kysyy myös tulevien ylioppilaiden mielipidettä asiasta, sillä kysehän on heidän juhlastaan.

"Surullista, jos todistus tulee postissa"

Raumalainen kevään abiturientti ja tuleva ylioppilas Venla Laine viettää koronakaranteenia kotona. Olo on epävarma, kun tulevasta ei ole tietoa.

– Kyllähän tämä tuntuu pahalta. Lakkiaiset olisivat meidän ikäluokan viimeinen yhteinen juttu. On aika surullista, jos todistus tulee postissa.

Venlan ylioppilasjuhlat oli tarkoitus järjestää kotona. Vieraita olisi tullut noin 80. Koulun lakitustilaisuus puolestaan toisi päivään sopivasti arvokkuutta.

Koronan takia ylioppilaskirjoituksia nopeutettiin. Venla oli kuitenkiin siinä onnellisessa tilanteessa, ettei nopeutus vaikuttanut hänen kirjoituksiinsa.

– Kavereista aika moni oli paniikissa. Ja jos oli monta koetta viikon aikana, oli aika vaikea lopuksi saada itsestään parasta irti.

Venlan piti kirjoitusten jälkeen mennä kahvilaan töihin. Nyt kun töitä ei ole, hän lukee kauppakorkeakoulun pääsykokeisiin. Tavoitteena on päästä opiskelemaan Turkuun.

– Saatan päästä opiskelemaan todistuksellakin, mutta luen nyt varmuuden vuoksi, kun on aikaa.

Miten käy pääsykokeiden?

Tosin, kun kaikki vaikuttaa kaikkeen, saattaa pääsykokeidenkin päivämäärä vielä muuttua. Kauppakorkean pääsykokeiden alkuperäinen päivämäärä on 2. kesäkuuta.

Aivan kotona istumiseksi ei Venla Laineen karanteeni ole mennyt.

– Kavereiden kanssa on käyty vähän ulkoilemassa, mutta tarkkana on oltava.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut