Yllätys Rauman seurakunnassa: Tapio Koivukari ryhtyy papin hommiin

Satamassa kaikilla oli kutsumanimet. Teologian opiskelija Koivukari tunnettiin "pappi perkeleenä". "Täytyyhän se vanha titteli lunastaa", letkauttaa kirjailija Koivukari.

| Päivitetty

Kun Tapio Koivukari nuorena miehenä kävi satamassa töissä, häntä kutsuttiin "pappi perkeleeksi". Täytyyhän vanha titteli lunastaa, letkauttaa raumalaiskirjailija.

Rauman kirkkoneuvosto päätti keskiviikon kokouksessaan pestata kirjailija Tapio Koivukarin määräaikaisella sopimuksella. Hänet vihittäneen papiksi Rauman seurakuntaan Turun tuomiokirkossa 7. toukokuuta.

Pätevyys miehellä on ollut vuosikaudet. Koivukari valmistui teologian maisteriksi vuonna 1987. Papin hommia hän ei kuitenkaan ole tehnyt.

– Suuntauduin muihin töihin. Hankin opettajan pätevyyden ja toimin jonkin aikaa uskonnon opettajana Raumalla. Islannissa olin myös teknisen työn opettajana. Epäpäteväkin kelpasi, kun oli niin kova pula opettajista siellä, muistelee Koivukari.

Miksi papin työ ei silloin napannut?

– Papin rooli oli ehkä tiukempi 1980-luvun lopulla. Näin vanhassa kaverissa muutoksen. Mielestäni hän otti kutsumuksen liian vakavasti. Ajattelin, ettei minusta ole ehkä samaan.

Tapio Koivukari valmistui teologian maisteriksi vuonna 1987, mutta papin töitä hän ei ole tehnyt.

Mikä ajatuksen nyt on kääntänyt? Paitsi, että aika on muuttunut ja asenteet sen myötä.

– Aina välillä on nostanut päätään kysymys pappisvihkimyksestä. Viimeisimmän kirjan jälkeen tuli eri syistä pieni suvantovaihe töissä. Aloin miettiä, että voisihan sitä. Turun piispa Mari Leppänen sanoi, että kyllä hyvin voidaan vanhakin mies papiksi vihkiä. Ohjasivat ottamaan yhteyttä Rauman seurakuntaan. Eivät olleet pahoillaan sielläkään. Siksi nyt ollaan tässä.

Koivukarin pestiä voi kuvata puolipäiväiseksi.

– Kuudentoista kuukauden sopimus, jossa on neljä kuukautta töitä tänä vuonna ja neljä kuukautta ensi vuoden puolella.

Ja kyse on siis normaaleista papin töistä niin kuin hautajaisista, häistä ja jumalanpalveluksista?

– Kyllä, yleistä seurakuntatyötä se tulee olemaan. Hiukan toimenkuvaa on minulle räätälöity. Esimerkiksi joku luentosarja voi tulla kysymykseen.

Myös rippileireistä on puhuttu.

Opiskeluvuosinaan Koivukari työskenteli ahtaajana Rauman ja Helsingin satamissa. Kokemuksiaan hän hyödynsi viime vuonna ilmestyneessä kirjassaan Sataman laulu.

Satamassa kaikilla oli kutsumanimet. Teologian opiskelija Koivukari tunnettiin "pappi perkeleenä".

– Täytyyhän se vanha titteli lunastaa, letkauttaa Koivukari.

Tapio Koivukarin kirjoista on tehty näytelmiä Rauman kaupunginteatteriin. Pirtumiehet ohjasi Sakari Kirjavainen (oik.). Arkistokuva: Juha Sinisalo

Pitkä ura kirjailijana

Tapio Koivukarin ensimmäinen romaani julkaistiin 1988.

Tähän mennessä romaaneja on tullut täysi tusina.

Omia esitettyjä tekstejä, kuunnelmia ja näytelmiä, on lisäksi 16.

Koivukari on myös suomentanut yli 30 teosta, enimmäkseen islannista.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut