Ympäristöjärjestöt: toimet Itämeren suojelemiseksi olleet riittämättömiä – uutta kymmenvuotisohjelmaa täydennettävä merkittävästi

Itämerta ei ole pystytty suojelemaan riittävästi, linjaavat ympäristöjärjestöt. Arkistokuva: Pekka Lehmuskallio

Itämeren alueen ympäristöjärjestöt vaativat tänään alkavaa Itämeren suojelukomission eli Helcomin kokousta täydentämään Itämeren suojelun toimintaohjelmaa merkittävästi. Järjestöt kertovat asiasta WWF Suomen jakamassa tiedotteessa.

Nykyinen toimintaohjelma päättyy vuonna 2021, ja Helcom keskustelee uudesta kymmenvuotisohjelmasta tänään. Ohjelmasta päätetään ministerikokouksessa ensi vuoden lokakuussa.

Itämeren alueen ympäristöjärjestöjen mukaan nykyisellä toimintaohjelmalla ei ole kymmenen vuoden aikana pystytty pysäyttämään Itämeren tilan heikkenemistä, koska ohjelmaa on pantu heikosti toimeen.

WWF arvioi säännöllisesti sitä, miten komission maat ovat edistäneet toimintaohjelman toteutumista. Viimeisin arviointi on vuodelta 2018, ja sen johtopäätös oli tyly: kaikkien maiden toiminta oli puutteellista.

Toimeenpanossa parhaiten selvisi tuolloin Ruotsi ja huonoiten Venäjä.

– Parhaiten on edistytty toimissa, joita maat ovat yhdessä toteuttaneet, ja huonoimmin toimissa, joita kaikkien yksittäisten maiden olisi pitänyt erikseen toimeenpanna, toteaa tiedotteessa WWF Suomen meriasiantuntija Vanessa Ryan.

– On sääli, että Itämeren mailla on käytössään yhdessä sovittu väline Itämeren suojelemiseksi, mutta sitä ei valtioiden ahtaiden kansallisten intressien vuoksi pystytä täysitehoisesti käyttämään, Vanessa Ryan sanoo.

Järjestöjen mukaan uuteen toimintaohjelmaa on erityisen tärkeää saada riittävän vahvat toimenpiteet vedenalaisen melun vähentämiseksi, Itämeren uhanalaisten lajien, kuten ankeriaan ja pyöriäisen, suojelemiseksi sekä ilmastonmuutoksen aiheuttamien uhkien minimoimiseksi.