Ympäristöviranomaiset syynäävät Oraksen päästöjä - asian merkitys on vielä epäselvä

Syksyllä tehdyissä tutkimuksissa selvisi, että tehdasalueen ojan sedimentti on pilaantunut raskasmetalleilla, joita on saattanut päätyä myös aitojen ulkopuolelle. Ely-keskuksen lausuntoa odotetaan.

Paikallisia ympäristöviranomaisia kiinnostaa erityisesti se, ovatko Orakselta valuneet vedet kuormittaneet tehtaan ulkopuolisia alueita. Hulevedet valuvat radanvarsiojaan tehtaan eteläpuolelle. KUVA: Juha Sinisalo

Oraksen Rauman-tehtaan päästöt ovat joutuneet ympäristöviranomaisten syyniin.

Syksyllä tehdyissä tutkimuksissa selvisi, että tehdasalueen ojan sedimentti on pilaantunut raskasmetalleilla, joita on saattanut päätyä myös aitojen ulkopuolelle. Asian merkitys ympäristölle on vielä epäselvä.

Kaivorikko johti tutkimuksiin

Tehdasalueen sadevesikaivoissa havaittiin viime vuonna kohonneita kromipitoisuuksia. Osa kaivoista on maapohjaisia, minkä vuoksi heräsi huoli myös pohjavedestä.

Kaivorikko johtui pumppauskaivon pohjan syöpymisestä tehtaan kromaamon vesilaitoksella. Tilanne havaittiin huhtikuussa2019, minkä jälkeen metallipitoisuuksia ryhdyttiin seuraamaan niin kaivoissa kuin salaojissakin.

Alkuvaiheessa vesien kromipitoisuus oli korkea, mutta laski ennen pitkää. Samalla selvisi, että pohjavettä oleellisempi setvittävä onkin lopulta hulevesi.

– Otamme kaikki ympäristöturvallisuuteen liittyvät asiat erittäin vakavasti, toteaa Oras Groupin toimitusjohtaja Kari Lehtinen.

"Päästöt alueella vähenevät"

Oras on sulkemassa Rauman-tehtaan messinkikromaamon ja rakentaa uuden Puolaan. Raumalle yhtiö valmistelee kokonaan uuden muovikromaamon rakentamistä kesäksi 2023.

Ennen rakentamista tutkitaan kattavasti nykyisen kromaamon pohja sekä koko tehdaskiinteistön maaperä ja pohjavesi.

– Valmisteluvaiheessa tehdään tarvittavat tutkimukset perinpohjaisesti ja jo suunnitteluvaiheessa mietitään tarkasti rakennusteknisin valinnoin, miten riskit ympäristölle voidaan välttää, Lehtinen painottaa.

– Nyt jo pystymme sanomaan, että uuden kromaamon myötä vedenkäyttö ja päästöt alueella vähenevät.

Tehdasta valvova Varsinais-Suomen ely-keskus katsoi kuitenkin, ettei tutkimuksissa voida odottaa. Keskus edellytti viime vuonna yhtiötä selvittämään tehdasalueen maaperän ja vesien tilaa laajemmin jo nyt.

Ympäristötekniset tutkimukset teki syksyllä Envineer Oy. Tehdasalueelta tutkittiin maaperän lisäksi pohja- ja pintavesiä sekä ojasedimenttiä. Tutkimukset ulottuivat myös alueen ulkopuolelle.

Ohjearvot ylittyivät ojassa

Elyn mukaan tutkimukset on tehty asianmukaisesti, mutta varsinainen tuloksia koskeva lausunto on vasta tekeillä. Siksi Länsi-Suomi tutustui itse tutkimusraporttiin.

Tehdasalueella sijaitsevan, etelän suuntaan johtavan ojan pohjasedimentissä todettiin selvästi kohonneita kuparin, kromin, nikkelin ja sinkin pitoisuuksia.

" Kyseessä on todennäköisesti pidempiaikainen, vähitellen tapahtunut kuormitus."

Ojasedimentin metallipitoisuudet ylittivät maaperän pilaantuneisuutta koskevan asetuksen ylemmän ohjearvon. Sedimentti luokitellaan siis pilaantuneeksi myös teollisuusalueen kriteerein.

Kaivorikon sijaan kyse voi olla kroonisemmasta ongelmasta.

– Kyseessä on todennäköisesti pidempiaikainen, vähitellen tapahtunut kuormitus, raportissa todetaan.

Ojaan valuu hulevesien lisäksi kromaamon vesilaitoksen lattiavesiä.

Vedet ehkä Raumanjokeen

Tutkimusten perusteella tehdasalueelta vuotaa metallipitoisia hulevesiä "mahdollisesti" alueen eteläpuoliseen radanvarsiojaan saakka. Sen vesien arvioidaan puolestaan päätyvän Raumanjokeen.

Näyttöä ojasedimentin pilaantumisesta kiinteistön ulkopuolella ei kuitenkaan tutkimuksessa löytynyt. Konsultin mukaan välitöntä tarvetta toimenpiteisiin ei sen vuoksi ole, eivätkä hulevedet aiheuta merkittävää kuormitusriskiä tehdaskiinteistön ulkopuolelle.

Samaa sanoo raporttiin nojaava yhtiö.

– Vaaraa lähialueelle ei siis ole aiheutunut, ja tutkimusten antaman lisätiedon avulla pystymme varmistamaan tätä entisestään, Lehtinen toteaa.

Lausuntoa odotetaan

Asia ei kuitenkaan ole tällä taputeltu.

– Ely-keskus arvioi tulosten pohjalta, onko tarvetta tehdä lisäselvityksiä, kertoo ylitarkastaja Anu Onjukka ely-keskuksesta.

Elyn lisäksi sanottavansa on paikallisella ympäristöviranomaisella. Rauman kaupungin ympäristönsuojelu on tilanteesta "kiinnostunut", ja katse keskittyy erityisesti tehdasalueen etelä- ja länsipuolille.

– Hulevesipäästöjen mahdollisesti aiheuttamaa kuormitusta ympäristöön tulee tutkia vielä lisää ja selvittää tarkemmin, onko tehdasalueelta purkautuvien hulevesien metallipitoisuuksilla vaikutuksia laajemmalle, sanoo Rauman vs. ympäristönsuojeluinsinööri Katriina Mannonen.

Hänen mukaansa ensin odotetaan kuitenkin elyn lausuntoa.

Myös ilmapäästöjä selvitellään

Oraksen ympäristöluvassa on määritelty ilmapäästöjen raja-arvo ainoastaan hiukkaspitoisuudelle.Kromin, nikkelin, kuparin ja useiden muiden raskasmetallien pitoisuuksia tulee tarkkailla, mutta raja-arvoa päästöille ei ole.

Ilmapäästöjä mitattiin viimeksi syyskuussa. Erityisesti kuparin ja sinkin kaasumaiset päästöt olivat koholla muun muassa kromauksessa ja kokoomalinjastolla. Kohonneita metallipitoisuuksia havaittiin paikoin myös hiukkasiin sitoutuneina.

– Vuosiyhteenvedon mukaan tulokset eivät vaikuttaneet kaikilta osin luotettavilta. Tältä osin asia on kesken, ylitarkastaja Anu Onjukka kertoo.

Oraksen mukaan prosesseihin ei ole tehty muutoksia, ja aiempaa korkeammat pitoisuudet saattavat johtua mittausten palveluntarjoajan vaihtumisesta.

– Asiaa selvitetään yhteistyössä palveluntarjoajan kanssa, Kari Lehtinen sanoo.

Hän huomauttaa, että koska metallien päästöille ei ole rajoituksia, ei luparajojakaan ole ylitetty. Tehtaan nykyinen ympäristölupa on vuodelta 2007. Uuden kromaamon rakentamiseen liittyy uusi lupaprosessi, ja hakemus on Lehtisen mukaan tarkoitus jättää ennen syksyä.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut