Yrittäjien investointiaikeet murheellisen vähäisiä – puheenjohtaja Hakkarainen maakuntaennusteesta: "Ei tämä ihan katastrofilta näytä"

Perinteisen kyselyn vastaajissa korostuvat pienet yritykset. Eniten vastaajia huolettavat yrityksen jatkuvuus, oma jaksaminen ja poliittinen päätöksenteko.

| Päivitetty

Yrittäjien investointiaikeet painuivat alhaisimmalle tasolle Varsinais-Suomen maakuntaennusteessa, jota on julkaistu 1990-luvun alun lamavuosista lähtien.

– Liikevaihto-odotukset ovat pudonneet reilusti ja kannattavuuteen odotetaan rajuhkoa pudotusta. Investointiaikeet ovat murheellisen alhaalla, summasi Varsinais-Suomen Yrittäjen toiminnanjohtaja Hanna Munter tuloksia.

Hän painotti, että vastanneiden yrittäjien talousodotukset ovat kuitenkin edelleen positiivisia.

– Eihän tämä ihan katastrofilta näytä. Saldoluvut ovat yhä plussalla ja siedettäviä. Koronapeikko ja globaali epävarmuus näkyy varmasti investointiaikeissa, täydensi yrittäjäyhdistyksen puheenjohtaja Jyrki Hakkarainen.

Turun Seudun Osuuspankin toimitusjohtaja Olli-Pekka Saario kertoo investointisuunnitelmia laitetun jäihin epävarman tilanteen vuoksi. Hän uskoo, että ne lähtevät liikkeelle uudestaan ensi vuonna.

Oma jaksaminen huolettaa yrittäjiä

Perinteisen kyselyn vastaajissa korostuvat pienet yritykset. Eniten vastaajia huolettavat yrityksen jatkuvuus, oma jaksaminen ja poliittinen päätöksenteko.

Viime mainittu selittynee tyytymättömyydellä yritystukien jakoon ja koronarajoituksiin. Tuet eivät ole osuneet parhaalla tavalla oikeisiin kohteisiin. Rajoitukset taas eivät ole kohdelleet kaikkia yrityksiä tasapuolisesti.

Korona koettelee yrityksiä hyvin eri tavoin. Jotkut harvat ovat jopa hyötyneet koronasta. Enimmäkseen vaikutus on negatiivinen: yli puolet yrityksistä on menettänyt liikevaihtoa.

Puolet vastaajista arvioi yrityksen tilanteen olevan sama kuin vuosi sitten. Reilu kolmannes yrityksistä on nyt huonommassa jamassa.

Henkilöstömäärä säilyy nykyisellään?

Noin joka neljännessä yrityksessä on karsittu kuluja ja lomautettu tai irtisanottu.

Huomion arvoista on, että 8 prosenttia vastaajista pitää konkurssin uhkaa todellisena.

Vaikeassa tilanteessa positiiviseksi uutiseksi voi tulkita sen, että vastanneiden yritysten henkilöstömäärän arvioidaan pysyvän tänä vuonna entisellään.

– Uusia työpaikkoja syntyy Varsinais-Suomeen ennusteen mukaan tänä vuonna 5000, huomautti Munter.

Tuollaiseen lukuun toiminnanjohtaja päätyi tällä laskukaavalla: kyselyyn vastanneet yrittäjät ennakoivat luovansa keskimäärin 530 uutta työpaikkaa ja vastaajat edustavat 11 prosenttia Varsinais-Suomen Yrittäjien jäsenyrityksistä.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut